Domácí bělení zubů přírodními cestami. Jaké metody jsou nejúčinnější a jaké naopak ničí chrup

Mnoho lidí sní o bílých zubech. Zářivý úsměv nám přidává na přitažlivosti, sebevědomí a dovoluje nám více se usmívat. Statistiky ukazují, že asi 18 % lidí skrývá svůj úsměv kvůli nažloutlé barvě chrupu. Ne každý však má finance na nákladné bělení od profesionála, proto se uchylují k domácím prostředkům, jak uvádí doktorka Debra Rose Wilson.

Jedlá soda

Jedlá soda má spoustu zajímavých aplikací, o kterých si můžete přečíst na internetu. Je také skvělá jako prostředek pro bělení zubů. Vše, co potřebujete, je sklenice vody a 2 lžíce jedlé sody. Tyto složky dobře promíchejte a roztok ústní vody máte připraven. Vypláchněte ústa směsí několikrát denně, výsledků si můžete všimnout za pár dní.

Jedlá soda má však drobnou nevýhodu. Tato metoda nemá žádné dlouhodobé účinky a sodík navíc negativně ovlivňuje sklovinu.

Dřevěné uhlí

Pro některé bude jistě překvapením, že něco jako je dřevěné uhlí je na tomto seznamu. Taková metoda také existuje a existují i lidé, kteří ji používají. Je pravda, že uhlí mechanicky odstraní sediment, ale jeho krystaly výrazně poškozují sklovinu a působí na ni jako brusný papír.

Sůl

Neexistují žádné vědecké důkazy o tom, že bělení solí funguje. Sůl má ostré hrany. Takže když drhnete zuby solí, třete sklovinu, což přispívá spíše k rozvoji zubního kazu než ke zlepšení stavu zubů. Soli jako bělícího prostředku se raději vyvarujte.

Citrón

Jedná se pravděpodobně o jeden z nejoblíbenějších produktů pro bělení zubů doma. Vymačkejte 1 citrón a přidejte trochu vody, poté vypláchněte ústa připraveným roztokem. Můžete si také vyčistit zuby citrónovou kůrou pro lepší účinek.

Měli byste si však být vědomi toho, že kyselina obsažená v citrónu je tak agresivní, že může způsobit více škody než užitku. Rozhodnutí je na vás.

Zde jedno upozornění na závěr. I když bílé zuby mohou vypadat atraktivně, nezapomínejme, že naše přirozená barva zubů není sněhově bílá. Pokud je však chcete o pár odstínů zesvětlit, stojí za to požádat o radu a pomoc zkušeného zubaře.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: medicalnewstoday.com, healthline.com