Dodejte následujícími potravinami vašemu vitamíny, kterých může být v zimním období nedostatek

V období od prosince do března se slunce objevuje zřídka a většinu času vídáme temné a šeré nebe, což kvůli nedostatku slunenčního svitu nepříznivě ovlivňuje naše zdraví. Jak tedy svému tělu dodat kousek slunce i v zimě?

Více než 70% vitamínu D potřebných pro naše tělo je přijímáno skrze pokožku vystavenou slunečnímu záření. Nedostatek vitamínu D může mít za následek časté infekce, neustálou únavu, poškození zubů, vlasů a nehtů. Vitamín D také přispívá k absorpci vápníku ve střevech a jeho nedostatek znamená vyčerpání vápníku v kostech a vznik osteoporózy. Sluneční svit také ovlivňuje produkci serotoninu (hormonu dobré nálady) a melatoninu (hormonu spánku). Posiluje imunitní systém a naši přirozenou odolnost vůči virům a bakteriím. Dnes vám tedy ukážeme výrobky, které v zatažených dnech kompenzují nedostatek hormonů a vitamínů, chrání před nemocemi a vynahrazují tělu sluneční světlo.

Vitamín D

Dávka vitamínu D se obvykle vypočítává v mezinárodních jednotkách IU. Podle doporučení odborníků na výživu potřebuje dospělý člověk 600 IU za den. To je stejné množství, jaké naše tělo získá během 15 – 20 minut na slunci. Největší množství vitamínu D (na 100 g) obsahují následující produkty:

  • Sleď – až 1 676 IU
  • Losos – až 800 IU
  • Makrela – až 405 IU
  • Játra – až 50 IU
  • Smetana – 50 IU
  • Máslo  – až 35 IU
  • Žloutek – 25 IU
  • Maso – 13 IU
  • Kukuřičný olej – 9 IU

Dobrá nálada

Sluneční světlo pomáhá tělu produkovat serotonin, který je často nazýván hormonem dobré nálady nebo hormonem štěstí. Zdrojem serotoninu je aminokyselina tryptofan a vitamíny B, vitamín D, hořčík, železo a další stopové prvky, které lze získat z následujících potravin:

  • Sýry – tryptofan, mastné kyseliny a vitamíny A a E
  • Mořské plody a ryby – tryptofan a B6
  • Vejce – tryptofan, matné kyseliny, vitamíny A, E, D a skupiny B
  • Brokolice – vitamíny A, C, E, B1, B2, B9, PP, draslík, vápník, železo, sodík, fosfor, hořčík, měď, mangan, jód, chrom
  • Švestky – hodně hořčíku a draslíku
  • Luštěniny jsou hořčíkem zodpovědným za relaxaci a klid

Zdravý spánek

Melatonin, hormon spánku, nás chrání před stresem, obezitou a stárnutím. V zimě je melatoninu mnohem méně, proto bychom nejraději neustále spali. Melatonin má nejen uklidňující, ale také antioxidační a protistárnoucí účinky a kromě toho posiluje imunitní systém a dokonce bojuje proti rakovinným buňkám. Jeho obsah lze v našem těle zvýšit díky těmto potravinám. Koncentrace melatoninu je uvedena v nanogramech (ng) na 100 g produktu.

  • Třešně a višně – až 1 350 ng
  • Vlašské ořechy – 270 ng
  • Kukuřice – 188 ng
  • Rýže – 150 ng
  • Zázvor – 142 ng
  • Arašídy – 117 ng
  • Banány – 31 ng

Syntéza melatoninu je narušena, je-li strava založená na velkém množství živočišných tuků a škrobů. K tomu nepříznivě  přispívá káva, černý čaj, silný zelený čaj, energetické nápoje a alkohol.

Ochrana před nemocemi

Sluneční světlo posiluje imunitní systém a naši přirozenou odolnost proti virům a bakteriím. Pro jeho dostatek jsou vhodné následující potraviny:

  • Zázvor
  • Česnek
  • Citrus
  • Mořské ryby a plody
  • Jablka
  • Lemony
  • Brusinky, maliny, borůvky

Jak se vám dnešní článek líbil? Staráte se o sebe i v zimních měsících a doplňujete zásobu “slunečního světla”? Sdílejte článek s vašimi přáteli.

zdroj: takprosto.cc