V období od prosince do března se slunce objevuje zřídka a většinu času vídáme temné a šeré nebe, což kvůli nedostatku slunenčního svitu nepříznivě ovlivňuje naše zdraví. Jak tedy svému tělu dodat kousek slunce i v zimě?
Více než 70% vitamínu D potřebných pro naše tělo je přijímáno skrze pokožku vystavenou slunečnímu záření. Nedostatek vitamínu D může mít za následek časté infekce, neustálou únavu, poškození zubů, vlasů a nehtů. Vitamín D také přispívá k absorpci vápníku ve střevech a jeho nedostatek znamená vyčerpání vápníku v kostech a vznik osteoporózy. Sluneční svit také ovlivňuje produkci serotoninu (hormonu dobré nálady) a melatoninu (hormonu spánku). Posiluje imunitní systém a naši přirozenou odolnost vůči virům a bakteriím. Dnes vám tedy ukážeme výrobky, které v zatažených dnech kompenzují nedostatek hormonů a vitamínů, chrání před nemocemi a vynahrazují tělu sluneční světlo.
Vitamín D
Dávka vitamínu D se obvykle vypočítává v mezinárodních jednotkách IU. Podle doporučení odborníků na výživu potřebuje dospělý člověk 600 IU za den. To je stejné množství, jaké naše tělo získá během 15 – 20 minut na slunci. Největší množství vitamínu D (na 100 g) obsahují následující produkty:
- Sleď – až 1 676 IU
- Losos – až 800 IU
- Makrela – až 405 IU
- Játra – až 50 IU
- Smetana – 50 IU
- Máslo – až 35 IU
- Žloutek – 25 IU
- Maso – 13 IU
- Kukuřičný olej – 9 IU
Dobrá nálada
Sluneční světlo pomáhá tělu produkovat serotonin, který je často nazýván hormonem dobré nálady nebo hormonem štěstí. Zdrojem serotoninu je aminokyselina tryptofan a vitamíny B, vitamín D, hořčík, železo a další stopové prvky, které lze získat z následujících potravin:
- Sýry – tryptofan, mastné kyseliny a vitamíny A a E
- Mořské plody a ryby – tryptofan a B6
- Vejce – tryptofan, matné kyseliny, vitamíny A, E, D a skupiny B
- Brokolice – vitamíny A, C, E, B1, B2, B9, PP, draslík, vápník, železo, sodík, fosfor, hořčík, měď, mangan, jód, chrom
- Švestky – hodně hořčíku a draslíku
- Luštěniny jsou hořčíkem zodpovědným za relaxaci a klid
Zdravý spánek
Melatonin, hormon spánku, nás chrání před stresem, obezitou a stárnutím. V zimě je melatoninu mnohem méně, proto bychom nejraději neustále spali. Melatonin má nejen uklidňující, ale také antioxidační a protistárnoucí účinky a kromě toho posiluje imunitní systém a dokonce bojuje proti rakovinným buňkám. Jeho obsah lze v našem těle zvýšit díky těmto potravinám. Koncentrace melatoninu je uvedena v nanogramech (ng) na 100 g produktu.
- Třešně a višně – až 1 350 ng
- Vlašské ořechy – 270 ng
- Kukuřice – 188 ng
- Rýže – 150 ng
- Zázvor – 142 ng
- Arašídy – 117 ng
- Banány – 31 ng
Syntéza melatoninu je narušena, je-li strava založená na velkém množství živočišných tuků a škrobů. K tomu nepříznivě přispívá káva, černý čaj, silný zelený čaj, energetické nápoje a alkohol.
Ochrana před nemocemi
Sluneční světlo posiluje imunitní systém a naši přirozenou odolnost proti virům a bakteriím. Pro jeho dostatek jsou vhodné následující potraviny:
- Zázvor
- Česnek
- Citrus
- Mořské ryby a plody
- Jablka
- Lemony
- Brusinky, maliny, borůvky
Jak se vám dnešní článek líbil? Staráte se o sebe i v zimních měsících a doplňujete zásobu “slunečního světla”? Sdílejte článek s vašimi přáteli.
zdroj: takprosto.cc