Jedním z hlavních znaků vánočních svátků je zcela určitě vůně mandarinek. Každou zimu si nakoupíme kilogramy těchto plodů a přitom ani netušíme, co si domů neseme za poklad. Už ve staré Číně byly známy výhody citrusových plodů, a proto byly považovány za plody císařů. Dnes se budeme věnovat výhodám a nedostatkům mandarinek, stejně jako kolik citrusových plodů bychom za den měli sníst.
Zdravotní výhody mandarinek
Snížení hladiny cholesterolu
Díky jejich vysokému obsahu antioxidantů mohou mandarinky snížit hladinu „špatného“ cholesterolu, čímž také snižují riziko infarktů a mrtvice.
Zlepšení imunity
Mandarinky patří do kategorie citrusových plodů, což znamená, že jsou bohaté na vitamín C, který stimuluje přirozenou imunitu těla a pomáhá v boji proti zánětlivým procesům. Kromě toho má vitamín C příznivý účinek na nervový systém a normalizuje krevní tlak.
Zlepšení trávení
Pevné stravitelné vlákniny, obsažené v mandarinkách, pomáhají urychlit metabolismus. Jsou potřeba jíst hlavně při potížích s plynatostí a nadýmáním, ale pouze v omezené míře, jinak riskujete překyselení žaludku a narušení intestinální mikroflóry.
Omlazení a zlepšení pokožky
Mandarinky kromě vitamínu C obsahují také spoustu vitamínu A, který je odpovědný za mládí a krásu. Aktivně zabraňuje vzniku kožních chorob, jako je akné, zarudnutí a záněty. V kombinaci s antioxidanty vitamín A dokáže zpomalit proces stárnutí a zvýšit produkci kolagenu.
Škodlivost mandarinek
Hlavním vedlejším účinkem mandarinek je alergie na potraviny. Měli byste konzumovat maximálně 3 kusy těchto plodů denně, aby nedošlo k nepříjemným příznaků. Pokud budete mít pocit, že vám po nich není dobře, a to téměř pokaždé, nezapomeňte se poradit se svým lékařem.
Další nevýhodou může být zvýšená kyselost žaludku. Pokud k ní máte predispozice, nepřekračujte normu a vždy sáhněte spíše po sladké odrůdě mandarinek.
Nyní už víte vše, co potřebujete o mandarinkách vědět. Sdílejte článek se svými přáteli, ať i oni vědí, co mandarinky mohou přinést našemu zdraví.
zdroj: sovkusom.ru