Vynechávání jídel se stalo jistým trendem v dnešním moderním uspěchaném světě buď z důvodu nedostatku času, nebo v rámci dietního režimu. Ani v jednom případě však neděláte dobře. Někde možná ušetříte pár minut času, jinde zase budete mít pocit, že děláte něco pro svou postavu, ale je tomu přesně naopak. My vám dnes ukážeme, co tento zvyk udělá s vaším organismem.
Hormonální nerovnováha
Vždy, když přeskočíte jídlo, hladina kortizolu, stresového hormonu, se zvyšuje a vyvolává úzkost. Výkyvy nastávají také u inzulínu, což má za následek nestabilní hladinu cukru v krvi.
Potíže s trávením
Tělo má tendenci pracovat po celý den, takže když vynecháte jeden důležitý pokrm, trávicí systém není schopen vykonávat svou funkci správně, protože metabolické a zažívací funkce vyžadují 3 jídla a 2 svačiny denně.
Tělo začne ukládat tuk
Vynecháním jídla si tělo začne myslet, že hladovíte, takže místo toho, aby tuk spalovalo, začne jej ukládat, aby mělo „palivo“ na horší časy.
Vyčerpání organismu
Metabolismus se zpomaluje a vy se budete cítit více vyčerpaní. Pravidelná strava totiž pomáhá aktivovat metabolismus a spalovat více kalorií.
Změny ve vnímání
Možná je to pro vás novinka, ale přeskakování jídel dokáže změnit i to, jak budete stravu vnímat. Mozek si vytvoří obraz toho, že jídlo není v současné době vaší největší prioritou, což je špatné pro vaše celkové zdraví.
Přejídání
Vynecháváte-li jídlo kvůli jakémukoliv dietnímu režimu, stejně si v hubnutí nepomůžete. Právě naopak! V době večeře budete totiž tak vyčerpaní a vyhladovělí, že se začnete přejídat a nebudete vědět, co do pusy dřív strčit. To povede k bolestem žaludku a nárůstu tělesné hmotnosti.
Jak jste na tom s vynecháváním jídla vy? Pokud se vám článek zdál zajímavý, neváhejte jej sdílet mezi svými přáteli a rodinou.
Zdroj: healthyfoodhouse.com