Nebezpečné potraviny, které zhoršují příznaky bolestivé artritidy

Ztuhlost, bolest kloubů, otoky a snížená pohyblivost postihuje především lidi s artritidou. I když existuje více než 100 různých druhů artritidy, omezit veškeré příznaky této choroby můžete hlavně úpravou své životosprávy, což znamená, vyhnout se určitým druhům potravin, které vyvolávají zánět a jiné příznaky artritidy.

Smažené jídlo

Potraviny smažené v oleji, ať už se jedná o kuře nebo těsto, mohou být pro lidi s artritidou doslova noční můrou. Výzkumy dokázaly, že omezení konzumace smažených potravin snižuje zánět. Smažené a zpracované potraviny jsou plné pokročilých glykačních konečných produktů, což jsou sloučeniny v našem těle, které se mohou hromadit a způsobit zánět. Namísto smaženého jídla zkuste úpravu masa například na páře.

Cukrovinky, sladké limonády a zpracované potraviny

Zpracované cukry v limonádách mohou spustit cykotin, bílkovinu, která ovlivňuje zánět. Vyhnout se potravinám se zpracovaným cukrem může být obtížné, ale snažte se hledat takové, které končí „-óza“, jako je například fruktóza.

Bílé pečivo

Jednoduché sacharidy se v těle rychle rozkládají na cukr a cukr, jak už víme, je vysoce zánětlivý. Příklady jsou bílé pečivo, bílá rýže, některé cereálie a sušenky. Zvolte raději celozrnné pečivo, žitné nebo celozrnné cereálie, s kterými si můžete užívat přísun vlákniny, antioxidantů a vitamínů skupiny B.

Pečené dobroty

Sušenky, dorty, koláče nebo koblihy, to všechno má vysoký obsah tuku, jenž je spojován se zvýšením zánětu převážně u žen. To ovšem neznamená, že se musíte vyhýbat všem tukům. Omega-3 mastné kyselin snižují ranní ztuhlost a otoky a citlivost kloubů u pacientů s revmatoidní artritidou. Losos, ústřice, vlašské ořechy a chia semínka, to je to pravé v boji proti bolestivé artritidě.

Jak se vám dnešní článek líbil? Pokud se vám zdál užitečný, neváhejte jej sdílet mezi svými přáteli a rodinou.

Zdroj: womenworking.com