Pěstování bylin na okenním parapetu není nic složitého. Stačí pár jednoduchých pravidel

Pěstování bylinek na parapetu začíná být čím dál tím více populární. Navíc, lidé zjišťují, že to skutečně není nic složitého a jedinečná chuť pokrmů za to rozhodně stojí. Pokud budete dodržovat základní principy pěstování bylin, do dvou týdnů si můžete užívat první výsledky.

Rozmarýn

Při koupi vybírejte jen zelené, nejčerstvější větvičky. Šikmo je seřízněte, odtrhněte spodní listy a vložte do vody pokojové teploty na 5 – 6 hodin. Přidejte trochu medu (asi ½ ČL na 500 ml vody), který bude fungovat jako přírodní stimulátor růstu. Mezitím si připravte květináč, zalijte ho trochou vroucí vody, dno zasypte jílem a poté přidejte zeminu a kalcinovaný hrubý písek. Připravené větvičky zasazujte po 3 – 4 kusech do jednoho květináče, postříkejte vodou, zakryjte sklenicí a pravidelně nechte větrat. Po 2 – 3 týdnech uvidíte první výhonky a tehdy můžete odstranit sklenici. Po několika týdnech je třeba přesadit větvičky do jednotlivých květináčů s půdou.

Máta

Je nutné, abyste oddělili kousek keře nebo oddenku od dospělé rostliny. Udělejte to asi 0,5 cm nad dutinkou listu. Během jednoho týdne začnou z těchto dutin vyrůstat boční výhonky a z jedné větvičky vám pak vyroste celý keř. Vložte jej do vody pokojové teploty, do které můžete přidat ½ čajové lžičky jedlé sody, která vodu zjemní a bude působit jako antiseptikum. Jakmile za 1 – 2 týdny vyklíčí, vložte rostlinu do běžného květináče. V květináči s mátou by vždy měla být voda, v opačném případě je snadnou kořistí pro roztoče, pavouky a mšice. Voda by měla být pouze při pokojové teplotě, čas od času postříkejte i listy.

Rukola

Užitečná bylina pro hubnutí a udržování těla ve formě. Chcete-li se pustit do pěstování rukoly, potřebujete květináč o hloubce nejméně 10 cm. Nejdříve si připravte „živou vodu“, a sice nechte vodu zmrazit a poté opět rozmrazit při pokojové teplotě. Taková voda má velice příznivé účinky na růst rostlin, protože neobsahuje žádné těžké složky. Před výsadbou semen rukoly je musíte nechat namočené v „živé vodě“, kam přidáte trochu šťávy z aloe vera. Nechte bobtnat asi 24 hodin a poté je zasejte. První výsledky uvidíte po 5 – 7 dnech.

Bazalka

Na dno 1 – 2 litru hlubokého květináče nasypte expandovanou hlínu, abyste získali drenážní vrstvu. Zalijte vodou a zasejte semínka bazalky ve vzdálenosti 2 cm od sebe. Zasypte další vrstvou zeminy. Následně zakryjte fólií nebo sáčkem, abyste si vytvořili malý skleník. Uložte květináč na teplé místo a čekejte, dokud se neobjeví první klíčky. Pravidelně větrejte. Po 2 týdnech odstraňte fólii a prořezejte výhonky, aby se mezi klíčky vytvořily 10 cm mezery. Poté přemístěte květináč na slunný okenní parapet a pravidelně zalévejte.

Špenát

Na špenát nemusíte vynaložit příliš veliké úsilí, protože v bytě se mu daří skvěle. Co byste si hlavně měli pamatovat je, že špenát potřebuje dostatek světla.

Kopr

Co je důležité při sázení semen kopru – po výsadbě přikryjte květináč fólií a na jeden týden umístěte na tmavé místo. Jakmile se objeví první klíčky, ujistěte se, že jsou mezi nimi mezery alespoň o 3 cm. Poté uložte květináč na okenní parapet. Kopr je jednoletá rostlina a pochází ze slunného Středomoří, bez světla vám tedy neporoste.