Výroba domácího pečiva se stává čím dál tím oblíbenější domácí činností, zvláště v současných dnech pandemie a karantény. Máme čas a chceme tvořit něco nového, domácího, v čem bychom se rádi zdokonalili. A není se čemu divit, co může být také lepšího než domácí chléb upečený vlastníma rukama. Pokud se vám ale ještě stále nezdá dokonalý, zjistěte, zdali neděláte jednu z následujících chyb.
Používání nesprávného vybavení
Přesnost je jednou z nejdůležitějších součástí pečení kvalitního domácího chleba, takže pokud nevážíte ingredience, očekávejte následky. Jde-li o zařízení pro výrobu chleba, váha a litinová nádoba jsou dva základní nástroje, které musíte mít. Měřit, vážit, to se doporučuje všem pekařům. Je třeba přesného měření, takže zapomeňte na šálky a lžičky. Co se týká litiny, dobře absorbuje teplo a ještě lépe jej udržuje, což pomáhá, že zmírní pokles teploty při otevření dvířek od trouby.
Použití nesprávného typu nebo množství droždí
Vzhledem k tomu, jak droždí pracuje na dobrém kynutí těsta, je důležité si hlídat množství a druh kvasnic. Pokud zrovna potřebujete sušené droždí, ale máte čerstvé, vynásobte množství 1,33, máte-li sušené, ale potřebujete čerstvé, vynásobte množství 0,75.
Kynutí
Kynutí je veliký oříšek. Především tehdy, nemáme-li zkušenosti. Zde je potřeba experimentovat s časem i teplotami. Pokud vám těsto kyne příliš rychle, zkuste proces zpomalit pomocí ochlazení.
Nesprávné skladování chleba
Co nesnášíme nejvíce, je čerstvé pečivo, které rychle tvrdne. Tomu můžete zabránit správným skladováním. Nikdy jej nedávejte do lednice – suchý vzduch v lednici způsobí, že pečivo bude stejně suché ještě dříve, než si uříznete první krajíc. Místo toho si část nechte zamrazit. Zmrazení je nejlepší způsob, jak si pečivo uchovat co nejdéle.
Obrázky: Pixabay