Kolagen v potravinách. Jídla, která pomohou zpomalit proces stárnutí

Kolagen je jednou z hlavních stavebních bílkovin v pojivových tkáních a je zodpovědný za pružnost pokožky. Najít jej můžete také v kloubech, vlasech a střevní tkáni. Jakmile na sobě zaznamenáte pár vrásek navíc, znamená to snížení hladiny kolagenu v těle. Ovšem při správné stravě můžete proces stárnutí alespoň trochu zpomalit, takže proč toho nevyužít. Ještě ke všemu přirozeným způsobem, kdy konzumujete potraviny vhodné pro doplnění kolagenu v těle.

Vývar a ryby

Dobrý vývar obsahuje vysoké množství bioaktivního kolagenu, který je tělo schopno okamžitě absorbovat. Ryby zase obsahují zinek a další minerály, které podporují produkci kolagenu. Zároveň jsou plné omega-3 mastných kyselin, které pomáhají udržovat pokožku hydratovanou a mladistvou.

Ovoce a zelenina

Zelená listová zelenina brání předčasné degradaci kolagenu. Chlorofyl v ní obsažený chrání pokožku před škodlivým UV zářením a poškozením volnými radikály, což jsou faktory, které zrychlují proces stárnutí. Citrusové a bobulové plody obsahují nejvyšší množství vitamínu C, jenž je silným antioxidantem a výrazně podporuje imunitní systém a syntézu kolagenu. Lykopen obsažený v rajčatech je také antioxidační sloučeninou, chrání pokožku před UV zářením a stimuluje produkci kolagenu. Nesmíme zapomenout ani na avokádo, jenž pomáhá předcházet degradaci kolagenu díky obsahu vitamínu E a poskytuje tělu dobré tuky podporující zdraví pokožky.

Vejce

Vejce také obsahují kolagen a díky množství síry podporují syntézu kolagenu a detoxikaci jater. Vaječný žloutek je plný užitečných vitamínů a minerálů.

Semínka

Zinek obsažený v dýňových semínkách podporuje produkci kolagenu a zpomaluje jeho degradaci, čím zvyšuje schopnost pokožky rychleji se zotavovat. Všem dobře známá chia semínka obsahují omega-3 mastné kyseliny, které udržují hydratované kožní buňky.

Obrázky: Pixabay