Používání digestoře, zejména v otevřených, prostorných bytech, je velice důležité, aby se zabránilo zápachu z vaření. V opačném případě se vám například přepálený olej může držet v domácnosti klidně i týden. Proto je nezbytné, aby byla kuchyně vybavena digestoří. Její práce ale způsobí, že se v průběhu času její povrch obalí prachem, mastnotou a dalšími nečistotami a nebude tím pádem správně plnit svou funkci. Abyste nad jejím čištěním neztratili nervy, zkuste následující triky.
Mastnota a prach brání sání
Jakmile bude mřížka od digestoře plná prachu a mastnoty, bude čím dál tím méně sát páru a zápach z vaření. V takovém případě bude úplně jedno, zdali ji zapnete či nikoli, protože efekt vyjde nastejno, jako kdybyste ji nechali vypnutou. Bohužel ale usazená mastnota společně s prachem tvoří vrstvu, kterou je velice obtížné odstranit.
Roztok amoniaku
Chtě nechtě digestoř musí být vyčištěna, jinak bude k ničemu. Chápeme, že se do toho chce jen málokomu, ale snad vám pomůže následující trik, který vám ušetří ruce i nervy. Digestoř je nutné čistit nejen zvenčí, ale i zevnitř. Odšroubujte mřížku, vložte do vzduchotěsného vaku a přes noc nechte namočenou v roztoku amoniaku. Druhý den důkladně opláchněte ze všech stran pod proudem horké vody. Můžete ji zvenčí otřít i alkoholovým roztokem, který účinně odstraní zbytky nečistot.
Voda se solí a kyselinou citrónovou
Jako alternativu můžete zvolit vodu se solí a s kyselinou citrónovou. Nechte mřížku namočenou alespoň 15 minut a poté vydrhněte hrubým kartáčem.
Obrázky: Freepik