Důvody, proč je denní sprchování pro naši pokožku škodlivé a jak často bychom se měli mýt

Vaše odpověď na otázku, kdy jste se naposledy sprchovali, bude zřejmě včera nebo dnes ráno. I když neexistuje žádné oficiální prohlášení o tom, jak často bychom se měli mýt, většina z nás to dělá alespoň jednou denně. Odborníci se ale rozhodli záhadu vyřešit.

Sprchování u dětí a dospívajících

U dětí ve věku od 6 do 12 let by se koupání mělo provádět jednou nebo dvakrát týdně. Vědci argumentují teorií, že vývoj imunitního systému potřebuje trochu špíny, aby se posílil. U dospívajících se intervaly mytí mění. V tomto období se denní sprchování stává normou, ovšem i přesto se odborníci shodují, že není každodenní mytí nutností.

Co je na každodenním sprchování špatné?

Mýdlo a sprcha odstraňují nečistoty a mastnotu z pokožky. Drhnutí a teplá voda poté vedou k suché pokožce bez ochranné vrstvy. Šampón zase pomáhá odstraňovat kožní maz, a proto většina vlasových odborníků doporučuje, abyste si vlasy umývali každé dva nebo tři dny. Navíc škody nekončí ani po dokončení hygieny. Jakmile vypnete vodu, zbývající vlhkost na pokožce se začne odpařovat a drhnutí ručníkem také není úplně ideální. Nejvíce si škodí především ti, kteří milují horké sprchy a koupele. Čím teplejší voda, tím škodlivější.

Jak často bychom se tedy měli mýt?

Podle dermatologů každý druhý den. Na zbavení nečistot vám stačí asi tak 3 minuty, delší sprchování netřeba, pokud tedy nemáte tělo výrazně znečištěné, například od tvrdé práce. Nepřehánějte to ani s mýdlem a jinými přípravky.

Obrázky: Freepik