Potraviny a látky, kterým se při bolestech kloubů vyhnout obloukem

Na světě jsou miliony lidí, které trápí bolesti kloubů, zejména artritida. Pokud mezi ně patříte, možná jste dosud nevěděli, jak důležitá je také skladba vašeho jídelníčku. Pokud vynecháte níže uvedené potraviny a jiné látky nebo je alespoň významně omezíte, uvidíte, že se vám uleví a vaše potíže se nebudou zhoršovat.

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky obecně zdraví člověka neškodí a v mnoha případech je to naopak, ale většina jich obsahuje mléčný protein kasein, který je schopen vyvolat v těle zánět, a to zejména v tkáni kolem kloubů. Zánět v těchto místech bývá bolestivý.

Průmyslově zpracované potraviny a smažená jídla

Odborné studie prokázaly, že pokud výrazně snížíte konzumaci tohoto typu potravin, velice se sníží riziko vzniku zánětů ve vašem těle. Tyto potraviny totiž obsahují toxin, který je může vyvolávat.

Cukr

Rafinovaný cukr rovněž působí zánětlivě a je třeba jeho množství ve stravě důsledně sledovat a redukovat. Pozor je třeba dávat i na to, že se někdy skrývá pod jinými názvy, jako například fruktóza.

Sůl

O soli je známo, že pokud se konzumuje ve větším množství, zadržuje v těle vodu. To pak způsobí, že se zvyšuje tlak na cévy, což může vyústit v bolestivé a zánětlivé stavy jako je například právě artritida. Sůl je tedy obecně třeba používat s rozumem a opatrností.

Alkohol a tabák

Alkohol a tabák patří obecně mezi látky škodlivé pro lidské zdraví, ale u lidí trpících artrózou bylo navíc vypozorováno, že k jejímu rozvoji jejich konzumace přímo přispěla.

Potraviny obsahující alkaloidy

Pokud vás trápí artritida, nejsou pro vás potraviny obsahující alkaloidy vhodné, protože mají zánětlivé účinky a je tedy lepší se jim zcela vyhnout. Patří mezi ně zejména bílé odrůdy brambor, rajčata, paprika a také lilek.

Obrázky: Freepik