Potraviny, které po čtyřicítce pomohou nakopnout metabolismus a zlepšit zdraví

Po čtyřicítce náš život dosáhne fáze, kdy můžeme cítit, že jsme dosáhli všeho, čeho každý člověk usiluje – rodina, práce a teplý domov. V takové chvíli je dobré se zastavit a vědomě se soustředit na své zdraví, věnovat pozornost tomu, co jíme, a jak se obecně ke svému tělu chováme jak zvenku, tak zevnitř. Zde je několik výživových tipů, které dodají vašemu tělu vše potřebné a zároveň pomohou nakopnout metabolismus, který se s věkem zpomaluje.

Celozrnné obiloviny

Na rozdíl od rafinované mouky dejte přednost celozrnné. Celozrnné obiloviny mají vysoký obsah vitamínu B, draslíku, hořčíku a vlákniny. Stimulují trávení a snižují pravděpodobnost vzniku obezity a cukrovky.

Ořechy

Ořechy a olejnatá semena jsou velice zdravé potraviny, ale musíte si dávat pozor na to, kolik jich sníte. Obecně snižují hladinu cholesterolu v malém množství, chrání buňky před škodlivými radikály a snižují šanci rozvoje cukrovky. Mohou způsobit obezitu, pokud jsou konzumovány ve větším množstvím, proto pozor.

Čočka

Čočka je jednou z nejužitečnějších potravin, stojí za to ji pravidelně zařazovat do svého jídelníčku. Má vysoký obsah vitamínu B9 a vlákniny. Stimuluje trávení, doplňuje tělo živinami a pomáhá předcházet vzniku rakoviny.

Probiotika

Škodlivé bakterie, které se množí ve střevním traktu, mohou způsobovat obezitu. Abyste se jich zbavili, konzumujte kombuchu, kefír a jogurty.

Omega3 a omega6-matné kyseliny

Rozhodně byste se neměli bát ryb, jako je losos, sleď nebo pstruh. Jsou to potraviny bohaté na omega3-mastné kyseliny, omega6-mastné kyseliny a vitamín D. Snižují výskyt příznaků srdečních onemocnění, deprese, schizofrenie a menopauzy.

Zelená káva

Zelená káva není pražená, má tedy vyšší nutriční hodnotu a obsahuje více antioxidantů. Pomáhá bojovat proti stárnutí, doplňuje energii a živiny.

Vápník

Jak stárneme, naše tělo tráví stále více vápníku, z čehož je většina vytažena z kostí. Pokud vápník nedoplníme, naše kosti ochabnou a snadno se zlomí.

Barevní potraviny

Jezte ostré, tmavě zbarvené potraviny, jako jsou například hrozny, třešně, řepa, mrkev, dýně, červené zelí a tak podobně. Pomáhají předcházet demenci a kardiovaskulárním chorobám.

Obrázky: Pixabay