Alobal: Skutečně představuje pro zdraví takové riziko nebo se bojíme zbytečně

Hliníková fólie je běžným předmětem, často používaným převážně při vaření, který naleznete téměř v každé domácnosti. Někteří alobal považují za neodmyslitelného pomocníka, jiní zase za hliníkové nebezpečí pro naše zdraví i jídlo. Dnes se podíváme, jaká jsou rizika spojená s vystavením hliníku a zdali je vhodné alobal z našeho života zcela odstranit.

Používání hliníkové fólie

V domácnosti lidé používají alobal především k ukládání potravin, k zakrytí pečiva a zabalení zbytků z večeře nebo oběda. Alobal je také velice oblíbený při grilování, rošt se tak udrží v čistotě a vy po konzumaci nestrávíte většinu času drhnutím grilu od zaschlých zbytků.

Potenciální zdravotní rizika užívání alobalu

Každodenní vystavení hliníku je považováno za velice nebezpečné. Důvodem je, že zdravé lidské tělo dokáže vyloučit jen malé množství absorbovaného hliníku, který patří mezi jedny z hlavních příčin vývoje Alzheimerovy choroby, neurologického stavu způsobeného ztrátou mozkových buněk. Přesto, že přesné příčiny Alzheimerovy choroby nejsou známé, v mozcích lidí napadených tímto onemocněním byly nalezeny vysoké hladiny hliníku. Je tedy možné předpokládat, že vystavení hliníku může významně přispět k rozvoji mozkových poruch, jako je právě Alzheimerova choroba.

Kromě toho několik studií naznačilo, že hliník v potravě by mohl být rizikovým faktorem pro vznik zánětlivých onemocnění střev.

Měli bychom přestat používat hliníkovou fólii?

Samotný alobal není považován za nebezpečný, ale může o malé množství zvýšit obsah hliníku ve vaší stravě. Pokud se tedy této situace obáváte, doporučuje se alobal ze svého života odstranit. Avšak množství hliníku, které fólie produkuje, je pro naše zdraví skutečně nevýznamné.

Obrázky: Pixabay