Bakterie E. coli: Jakým způsobem se můžeme infikovat a jaké příznaky s ní souvisí

Escherichia coli, častěji známá jako E. coli, je bakterie vyskytující se v přírodě, potravě a střevech lidí i zvířat. Ačkoli je většina druhů neškodná, jiné mohou způsobit nepříjemná onemocnění. K infekci můžete přijít tím, že spolknete nepatrné množství lidského nebo zvířecího trusu. Je to sice nechutné, ale není to tak neobvyklý jev. Inkubační doba představuje asi 3 – 4 dny po vystavení této bakterie. Pokud máte podezření, že jste byli nakaženi bakterií E. coli nebo se o ní chcete dozvědět více, přečtěte si níže uvedené příznaky, které s jejím výskytem souvisí.

Bolesti břicha

Jedním z prvních příznaků jsou silné žaludeční křeče.

Nepravidelné pohyby střev

U infikovaných lidí se může rozvinout vodnatý průjem až krvavá stolice.

Nevolnost

Ztráta chuti k jídlu a pocity nevolnosti jsou dalšími běžnými příznaky nakažení bakterií E. coli. V některých případech může přijít i nekontrolovatelné zvracení.

Horečka

Horečka nemusí být nijak zvlášť vysoká, zpravidla se jedná pouze o zvýšenou tělesnou teplotu kolem 38 stupňů celsia.

Dehydratace

Tělo rychle ztrácí tekutiny a tím dochází k dehydrataci. V takovém případě je důležité udržovat neustálý přísun tekutin, i když můžete mít pocit, že vše, co vpravíte do svého těla, okamžitě vyloučíte.

Omezené močení

Asi u 5 – 10% pacientů s E. coli se může vyvinout potenciálně život ohrožující stav zvaný hemolyticko – uremický syndrom, jehož hlavním příznakem je snížená frekvence močení. Hrozí selhání ledvin nebo jejich trvalé poškození. V některých případech i smrt.

Ztráta pigmentu

Můžete u sebe zaznamenat ztrátu růžových líček.

Co můžete udělat jako první pro preventivní opatření, je především pravidelné mytí rukou, vyhýbání se nepasterizovaným mléčným výrobkům, pití filtrované vody a důkladné pečení masa.

Jak se vám dnešní článek líbil? Pokud ano, neváhejte jej sdílet mezi svými přáteli a rodinou.

Zdroj: womenworking.com