Bez mrazáku již nelze žít. Už jsme si zvykli, že v naší kuchyni máme spoustu mražených zásob, které jsme si nakoupili ve slevách pro pozdější zpracování. Mít zásobený mrazák masem je chytrý nápad, jak vždy sáhnout po něčem, z čeho udělat chutný oběd nebo večeři, aniž byste museli letět do nejbližšího obchodu. Zde se nabízí otázka, jak bezpečně rozmrazit maso, pokud jej potřebujete zrovna teď hned.
Bezpečný způsob rozmrazování masa
Absolutně nejlepší metodou pro bezpečné rozmrazování masa je nechat jej přes noc v lednici, dokud se úplně nerozmrazí. Po rozmrazení mohou mleté maso, drůbež a mořské plody dobře vydržet v chladničce další den nebo dva, zatímco červené maso (hovězí, vepřové a jehněčí) vydrží ještě tři až pět dní. I když volba rozmrazování masa v chladničce vyžaduje předběžné plánování, poskytuje vám další bonus v podobě možnosti jej bezpečně znovu zmrazit, ačkoli můžete zaznamenat určitou ztrátu kvality.
Bleskové rozmrazování masa ve studené vodě
Za pouhou hodinu tato metoda rychle a správně rozmrazí maso bez použití mikrovlnné trouby, i když vyžaduje, abyste byli trochu šikovnější. Zmrazený kus masa vložte do uzavíratelného plastového sáčku a vytlačte z něj co nejvíce vzduchu. Naplňte velkou mísu nebo dřez studenou vodou a ponořte sáček s masem do vody. Vodu vyměňujte každých 30 minut, abyste zajistili, že zůstane studená a bude pokračovat v rozmrazování masa. Menší kusy masa, drůbež nebo mořské plody (asi půl kila) se mohou rozmrazit za hodinu i méně, větší množství (tři až čtyři kila) může trvat dvě až tři hodiny. V tomto případě se nedoporučuje znovu maso zmrazovat, pokud ho předtím neuvaříte.
Shutterstock
Rozmrazování masa v mikrovlnné troubě
Naučte se rozmrazovat maso v mikrovlnné troubě. Můžete získat měkké maso připravené k vaření do pouhých 10 minut. Tato metoda funguje nejlépe pro menší kusy masa. Přečtěte si návod k použití vaší mikrovlnné trouby, abyste se dozvěděli, jak nejlépe rozmrazit konkrétní kusy masa podle jejího nastavení. Pokud vaše mikrovlnná trouba nemá nastavení „rozmrazování“, nastavte ji na nižší výkon. Buďte však opatrní, ohřívání za příliš vysoké teploty nebo příliš dlouho může ve skutečnosti maso místo rozmrazování uvařit.
Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Goodhousekeeping.com