Co dělat, aby zahradničení přineslo našemu zdraví výhody. Zaměřte se na pěstování

Pokud máte zájem zlepšit své zdraví, měli byste se pravidelně soustředit na to, abyste trávili větší čas venku na své zahradě. Naučte se pěstovat rostliny a při práci na zahradě se zaměřit na fyzickou aktivitu a kvalitní plodiny. Práce na zahradě může do vaší stravy i fyzické rutiny přidat spoustu rozmanitosti a kvality.

Plodiny vybírejte pečlivě

Nejdříve si vyberte plodiny, které chcete na své zahradě pěstovat. Vybírat byste měli z různých druhů ovoce a zeleniny, které zvýší kvalitu vaší stravy a umožní vám mít pestrý jídelníček po celý rok. Plody, vhodné pro zahrádkáře začátečníky, jsou rajčata, hlávkový salát, hrášek, fazole, nebo okurky. Zaměřit se můžete i na zasazení některých bylin, jako je pažitka nebo tymián.

Myslete na různá roční období

Kromě pěstování rostlin je třeba naplánovat i to, kdy a jaká plodina by měla být vysazena a pěstována. Jsou určitá období, kdy je třeba určité ovoce nebo zeleninu zasadit do země, aby rostly co nejefektivněji. To znamená, že během roku absolvujete několik cyklů výsadby, zpravidla brzy na jaře a začátkem podzimu. Spoustu rostlin je například potřeba zasadit po posledním mrazu na jaře, jako jsou rajčata a kukuřice, jiné zase tyto poslední zimní mrazíky dokáží vydržet, například takový špenát nebo ředkvičky. Tímto způsobem můžete mít po celý rok na stole čerstvé ovoce a zeleninu.

Vařte zdravě

Jakmile budete pěstovat ovoce a zeleninu, je také důležité myslet na zdravý způsob vaření. Jedině tak v plodinách zůstanou všechny živiny. Obecně platí, že zelenina by se měla vařit mírně a neměli byste přidávat příliš mnoho tuku. Namísto smažení nebo restování s přidaným olejem, zkuste přípravu pokrmů na páře. Některé druhy zeleniny poskytují nejvíce živin, jsou-li konzumovány syrové, například červená řepa.

Obrázky: Freepik