Co nám škodí ve vlastní domácnosti. Prach, osvěžovače vzduchu i konzervy

Na mnoha místech naší domácnosti se mohou vyskytovat toxické chemikálie a jiné škodlivé látky, jež nejsou na první pohled vidět. Dokonce i nesprávné skladování může mít strašlivé následky. Ovšem je dobré vědět, že všemu lze zabránit, pokud víme, jak na to. Dnes vám ukážeme, jaké věci vás ve vaší domácnosti ohrožují a jakými způsoby zabránit tomu, aby škodlivé látky ovlivňovaly vaše zdraví a zdraví vašich blízkých.

Přítomnost toxického prachu

Prach na povrchu nábytku nebo na těžko přístupných místech může být pro vaše zdraví toxický. Po analýze některých vzorků prachu vědci našli stopy 45 potenciálně toxických chemikálií, z nichž 10 bylo přítomno v téměř 90 vzorcích. Nejlepším řešením je časté vysávání s příslušnými nástavci, které dosahují do nejhlubších rohů i pod nábytek a pravidelné otírání prachu z povrchu.

Závislost na osvěžovačích vzduchu

Osvěžovače vzduchu, vonné spreje, svíčky a difuzéry, které tak rádi používáme k provonění našeho domova, ve skutečnosti ničí zdraví více, než jste vůbec tušili. Obsahují chemikálie a ftaláty, které se mísí s našimi hormony, čímž narušují endokrinní systém. Pokud skutečně chcete, aby váš domov svěže voněl, zahrňte ho květinami a přírodními esenciálními oleji. Někdy také stačí pouze otevřít okna.

Spousta plastových předmětů

V plastových krabičkách se vyskytuje spousta škodlivých chemikálií, které se při opětovném ohřevu nebo při naplnění ještě teplými zbytky jídla uvolňují do potravin. Tyto chemické látky mohou způsobovat rušení hormonů v těle a vést k rozvoji cukrovky a rakoviny. Místo plastu se rozhodněte pro nádoby z nerezové oceli nebo ze skla.

Stříkání sprchy bělícími prostředky

Zatímco použití bělidla, aby dlaždice ve sprše zůstaly zářivě čisté, je dobře, použití takových prostředků na místo, kde se vyskytuje plíseň, může situaci ještě zhoršit. Vzhledem ke svým žíravým a propustným složkám vytváří další drobné dírky, kde se může plíseň rozrůstat.

Příliš mnoho konzerv ve spíži

Přesto, že jsou konzervované potraviny levné a praktické, obsahují také určité stopy škodlivých toxinů. Některé z nich mohou obsahovat stejné chemické látky jako plastové nádoby.