Většina z nás si nedokáže představit život bez pečiva. Je každodenním hostem na našem jídelním stole – k snídani, svačině nebo i k večeři. Názory na konzumaci pečiva se ale v mnoha rozcházejí a spousta odborníků se domnívá, že pečivo může být pro tělo škodlivé. Navíc, v pečivu je dost kalorií, což může vést k obezitě. Ale má i příznivé účinky, zejména pokud je konzumováno s mírou. Pokud jej ze svého jídelníčku eliminujete, připravte se na následující stavy.
Tělo ztrácí vodu
Pokud snížíte příjem pečiva, budete postupně ztrácet svou váhu. To může zpočátku znít jako výhoda, zvláště pokud se perete s pár kily navíc, není to však tuk, který shazujete. Je to voda, což není pro vaše tělo dobrá zpráva, protože riskujete dehydrataci organismu.
Únava
Pečivo je důležitým zdrojem energie pro náš mozek. Pokud budeme konzumovat málo sacharidů, mozkové funkce se zhorší, což povede například k nedostatku pozornosti. Kromě toho vás mohou doprovázet nežádoucí účinky v podobě špatného dechu, sucha v ústech, únavy, úbytku hmotnosti, nevolnosti a nespavosti.
Trávicí potíže
Spousta lidí nekonzumuje dostatek vlákniny, která se většinou nachází v celozrnném pečivu. Vláknina je velice důležitá, protože stabilizuje hladinu cukru v krvi, snižuje riziko obezity a především udržuje trávicí proces v pořádku.
Nervozita
Sacharidy jsou dobré pro funkci mozku a aktivují serotonin, hormon štěstí.
Obrázky: Pixabay