Existuje mnoho důkazů, že konzumace čokolády, zvláště tmavé, má pozitivní vliv na zdraví střev, optimální hladinu cholesterolu a funkci mozku. Může také snížit riziko vzniku srdečních onemocnění a mozkové mrtvice. Zdravotní přínosy tmavé čokolády jsou způsobeny vysokou hladinou antioxidantů. Ale co zdraví naší pokožky? Může čokoláda zabránit stárnutí kůže, poskytnout ochranu před slunečním zářením a možná i před rakovinou kůže?
Čokoláda a sluneční světlo
Nadměrné vystavení slunečnímu záření způsobuje popáleniny pokožky. Jedná se o hlavní faktor, jenž je příčinou vzniku rakoviny kůže a stárnutí pokožky. Někteří vědci však věří, že nás konzumace čokolády s vysokým obsahem antioxidantů může ochránit před ničivými ultrafialovými paprsky. Výrobci čokolád proto nyní experimentují s novými procesy, které udržují vyšší hladinu antioxidantů, flavonolů, obsažených v surových kakaových bobech.
Čokoláda a zdraví pokožky
Přestože bylo provedeno pár studií s několika dobrovolníky, které dokazovaly, že je naše pokožka po konzumaci čokolády s vysokým obsahem antioxidantů odolnější vůči popáleninám slunečním světlem, popřípadě že se zvýšila její pružnost, stále nelze s jistotou říci, zdali je čokoláda „lékem“ na prevenci poškození kůže UV zářením. Ačkoli víme hodně o výhodách čokolády pro kardiovaskulární, mozkové a střevní zdraví, oblast výzkumu jejich účinků na pokožku je stále ještě v plenkách. Prozatím je nejlepší spoléhat se na jiné formy ochrany pokožky a čokoládu si užívat pouze jako součást zdravé a vyvážené stravy.
Úvodní obrázek: Freepik, Zdroj: Medicalnewstoday.com