Všichni chceme být fit a štíhlí, ovšem nejdůležitější je být především zdravý. Vše jde ruku v ruce, pokud jíme zdravě, nebudeme mít ani problém s naší figurou. Není tím pádem ani potřeba držet zvláštní dietu, stačí jen dodržovat duhovou stravu. Velkou výhodou tohoto typu jídelníčku je, že kromě snížení rizika rakoviny a dalších nemocí je účinným nástrojem při hubnutí. Zelenina a ovoce různých barev obsahují spoustu druhů mikroživin, proto je nesmírně důležité je konzumovat každý den. Jedná se o stravu bohatou na vitamíny, minerály a účinné rostlinné látky. Pravidlo je velice jednoduché, jezte pět šálku ovoce a zeleniny každý den v týdnu v pěti barvách.
Červená
Jahody, vodní meloun, červený grapefruit, maliny, řepa, rybíz, červená cibule, ředkvičky, rajčata atd.
Tyto potraviny jsou plné silných antioxidantů a vitamínu P. Resveratrol (v červených hroznech) má protizánětlivé vlastnosti, které snižují riziko srdečních onemocnění a rakoviny. Lykopen (v melounu, červeném grapefruitu a rajčatech) pomáhá předcházet rakovině prostaty. Betacanin, který dodává řepě její barvu, je účinným prostředkem prevence rakoviny.
Žlutá
Citróny, mrkev, dýně, žlutá paprika, kukuřice, žlutá jablka, broskve, meruňky, melouny, ananas, atd.
Osahují hodně betakarotenu a vitamínu C, které poskytují vynikající ochranu pokožce a sliznicím. Betakaroten také snižuje riziko rakoviny, srdečních chorob, šedého zákalu, artritidy a poškození cév. Lutein je přísada ve žlutých a oranžových potravinách, jež zlepšuje zrak a zdraví očí, podporuje funkci mozku a předchází rakovině.
Bílá
Květák, cibule, ředkev, česnek atd.
Bílá jídla obsahují xanthon, jenž má antioxidační, protizánětlivé a antitrombotické vlastnosti. Brání před srdečními chorobami a posiluje imunitní systém. Cibule je dobrá pro probiotické bakterie, česnek zase obsahuje alicin, který snižuje hladinu cukru v krvi a předchází kardiovaskulárním problémům. Cibule a česnek mají také protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Ředkev je přírodní diuretikum, pomáhá čistit ledviny a odstraňovat toxiny z těla.
Zelená
Špenát, okurka, petržel, limetka, cuketa, chřest, zelená listová zelenina, avokádo, kiwi, zelené jablko, brokolice, hrášek atd.
Chlorofyl v zelených potravinách předchází rakovině, detoxikuje játra a udržuje zdravou tělesnou hmotnost. Zelené potraviny odstraňují toxiny z těla, působí jako prevence rakoviny a makulární degenerace. Také obsahují draslík, jenž pomáhá chránit naše srdce.
Modrá a fialová
Červené zelí, černý rybíz, lilek, borůvky, švestky, červené hrozny atd.
Modré a fialové potraviny snižují riziko rakoviny a mají vynikající účinky na močové cesty. Takové potraviny obsahují antokyan, který bojuje proti poškození buněk a podporuje zdraví srdce. Snižuje cholesterol, bojuje proti obezitě a zvyšuje duševní výkonnost.
Nahraďte nezdravá jídla a fast foody zeleninou a ovocem a uvidíte, že kila půjdou dolů sama i bez drastických diet. Zároveň se budete cítit zdravě a vitálněji.
Obrázky: Pixabay