Barva kuřecího masa je obvykle růžová, ale pokud se podíváte blíže, můžete si všimnout bílých pruhů na prsou. Pokud jste je už někdy dříve zkoumali, pravděpodobně jste přemýšleli, zdali je jejich výskyt normální nebo značí něco špatného. Pravdou je, že bychom si na ně měli dát pozor.
Výsledek nových metod šlechtění a kultivace
Jak se ukázalo, kusy masa s bílými pruhy byly tlustší než obvykle a často přesahovaly standardní obsah tuku o 224%. Z toho důvodu se vědci domnívají, že bílé pruhy jsou výsledkem nových technik šlechtění a kultivace, které se používají na pomoc kuřatům rychleji růst a přibírat na váze. Zároveň to může být příznak svalové poruchy, jež se zpravidla vyskytuje u hybridních ptáků.
Růst za polovinu času
Jak studie uvedla, ve srovnání s posledními 50 lety, kuřata a krůty nyní rostou o 3 kg za polovinu času, který byl potřebný dříve, a prodávají se za dvojnásobek jejich tělesné hmotnosti. Kuřata a krůty jsou na vysoce energetické dietě, která je často bohatá na doplňkový drůbeží olej, nenasycený živočišný tuk. Tyto praktiky ale bohužel mohly vést ke svalové poruše, což způsobuje, že svaly ubývají a přibývá tuk, jak můžete vidět právě na prsou s bílými pruhy.
Můžeme kuřecí maso s bílými pruhy konzumovat?
Obecně se věří, že kuřecí maso s bílými pruhy je bezpečné jíst, ale je tu jedna zásadní nevýhoda – chuť. Ve srovnání se zdravější drůbeží může mít tento typ masa jakousi „dřevitou“ chuť. Navíc, špatně absorbuje marinádu.
I když je zapotřebí dalších studií k určení toho, co maso přesně ovlivňuje a jaké dlouhodobé důsledky by taková situace mohla mít pro ptáky i pro spotřebitele, už teď můžeme říct, že takové praktiky jsou pro průmysl spíše kontraproduktivní. Lidé nakonec koupí to, co považují za bezpečné, a pokud jde o poskytování zdravých potravin, neměly by existovat žádné zkratky.
Všimli jste si někdy bílých pruhů na kuřecích prsou? Podělte se s námi o vaše zkušenosti v komentářích a neváhejte článek sdílet mezi svými přáteli a rodinou.