Faktory, které brání přirozenému vstřebávání vitamínu C

Často slýcháváme, jak je důležité dopřávat tělu dostatek vitamínů, především vitamín C pro podporu imunitního systému. Bohužel, někdy jsou všechny snahy marné kvůli faktorům, které brání jeho vstřebávání. Vyvarujte se následujícím situacím.

Kouření

Nikotin v tabákových výrobcích ovlivňuje metabolismus tak, že brání absorpci vitamínu C, nemluvě o tom, jakými způsoby mohou toxické látky v tabákovém kouři negativně působit na náš organismus. Kuřáci mají v krvi nižší hladinu vitamínu C, i přestože užívají doplňky stravy. Každá cigareta totiž odstraňuje z těla 25 – 100 mg vitamínu C.

Káva, cola, energetické nápoje a čaje

Až na bylinkové a ovocné čaje, všechny tyto nápoje obsahují více či méně kofeinu, který má na organismus diuretické účinky, čímž stimuluje uvolňování vitamínu C a B. 

Horké nápoje s citrónem

Pokud si myslíte, co všechno děláte pro své zdraví, když si do horkého čaje přidáte citrónovou šťávu, jste na omylu. Vitamín C se při vystavení vysoké teplotě rozkládá, což znamená, že vše přijde nazmar. Dělejte to chytře, nikdy nepřidávejte citrón do horkého nápoje, vždy počkejte, dokud trochu nevychladne na příjemnou teplotu.

Obrázky: Pixabay