Neradi plýtváte jídlem a rádi byste ušetřili trochu peněž? Vyzkoušejte tyto tipy jak prakticky naložit se zbytky jídla



Otevřete lednici a první co vidíte je vadnoucí zelenina, mléko – o jehož svěžesti lze jen pochybovat a hrnec – kde je centimetr omáčky. Máte tendenci vše vyhodit do koše, ale než tak učiníte, zastavte se a popřemýšlejte, zdali by se z těchto zbytků nedalo ještě něco zachránit.

Sušenky ze zbytků ovesné kaše

Vařená ovesná kaše rychle ztrácí svou chuť a půvab. Pokud jste si špatně vypočítali množství a uvařili ji více, než jste schopni zkonzumovat, vezměte zbytky těsta a přidejte mléko, vejce, olej, borůvky, sůl a cukr a dostanete směs na pečení sušenek nebo vdolků. Nový chutný pokrm je hned na světě.

Zvadlé houby a bylinky přidejte do polévky




K tomu nezapomeňte přidat mrkev, cibuli, brambory a koření. V poslední fázi vaření můžete polévku doplnit o lžíci smetanového sýra, aby konzistence byla hustší. Toto jídlo ocení mladí i staří a nevyžaduje žádné maso.

Krutony z okoralého chleba

Rada, kterou se řídily nejen naše babičky, ale i slavný britský kuchař Jamie Oliver. Navrhuje vytvořit krutony z okoralého chleba nebo jej zpracovat na strouhanku, kterou lze použít do polévky, na těstoviny či při pečení sekané z mletého masa.

Zbytky tvrdého sýra nezkazí žádnou krémovou polévku

Sýry jako například parmezán, jsou poměrně drahé, a proto budete rádi, využijete-li je v maximálním rozsahu. Zbytky polosuché kůrky lze přidat do vývaru, což způsobí, že chuť bude bohatší a chutnější.

Zbytky Nutelly přeměňte v čokoládový koktejl

Nádobu se zbytky na stěnách nemusíte hned vyhazovat. Stačí do ní nalít zahřáté mléko, dobře promíchat a šálek lahodné horké čokolády je na připraven.

Použijte zkyslé mléko na pečení




Může být použito na výrobu lívanců, palačinek nebo různých druhů dortů a domácích sýrů, například taková ricotta je v obchodech velmi cenná. Je ale třeba myslet na kvalitu mléka, abyste se mohli ujistit, že je jen kyselé a ne nepoužitelné.

Zbytky jídla k výrobě pizzy

Kombinace zbytků kečupu a majonézy je ideální na první vrstvu na pizzové těsto, kam dále pokladete houby, rajčata, bylinky, salám, klobásy, olivy, pečené nebo smažené maso, salát, prostě vše, co najdete v ledničce lze zpracovat na tento pokrm. Vše zasypete strouhaným sýrem a dáte péct. Jedná se o skvělý způsob, jak ušetřit nějaké peníze a zároveň si pochutnat.

Povadlou zeleninu zapečte v troubě

Dříve čerstvé papriky, rajčata, fazole, cibuli, cuketu, brokolici a další zeleninu vložte do pekáče, přidejte třeba i nějaké maso jako kuře nebo ryby a dejte zapéct do trouby. Vytvoříte si velmi chutný pokrm, aniž byste museli plnit váš odpadkový koš.

Zamrazte zbytky od omáček

Tímto způsobem se můžete vypořádat nejen s různými omáčkami, ale také s vývary, olivovým olejem s přidanými bylinkami nebo dokonce i vínem. Stačí umístit do formy na led a umístit do mrazničky. Mohou být pak použity k ochucení různých pokrmů.

Rajčatová omáčka z přezrálých rajčat

Pokud se rajčata začínají kazit, oloupejte je a poduste na středně prudkém ohni na 10 minut. Nasekejte a smíchejte s česnekem. Poté opět vařte zhruba 5-7 minut a nakonec přidejte pár bylinek. Vznikne vám pasta vhodná k různým typům masa nebo k těstovinám.




zdroj: brightside.me