Nové studie na Pennsylvásnké státní univerzitě se začala zabývat tím, jak stravování běžných druhů hub, převážně žampiónů, může ovlivnit glukózu nebo hladinu cukru v krvi. Výsledky by mohly mít zásadní vliv pro kontrolu cukrovky a dalších metabolických stavů jako je obezita. Výzkumy jsou zatím prováděny na myších subjektech, kde vědci dokázali zmapovat, jak bílé žampióny upravují střevní mikroflóru, což vede k lepší regulaci glukózy.
Při onemocnění cukrovkou naše tělo nevytváří dostatek hormonálního inzulínu, který reguluje hladinu cukru v krvi. Inzulín pak pomáhá přenášet glukózu z krve do buněk, aby tělu poskytl energii. Vědci právě zjišťují, zdali by bílé kusy hub mohly ovlivnit produkci glukózy v těle.
Houby mohou měnit střevní mikrobiom![](https://lepsija.cz/wp-content/uploads/2018/08/2-300x281.png)
Tým vědců pracuje se dvěma typy myší – jedna je s pravidelným střevním mikrobiomem a jedna s chybějícím střevním mikrobiomem. Při podávání denní dávky hub bylo u myši s pravidelným střevním mikrobiomem zjištěno, že střeva začala produkovat více mastných kyselin s krátkým řetězcem.
Výzkumníci se domnívají, že konzumace bílých žampionů vyvolává reakce ve střevním mikrobiomu, které vedou k růstu některých druhů bakterií, což naopak zvyšuje produkci mastných kyselin. Tyto reakce pak mohou změnit geny, které se podílejí na produkci glukózy.
Změny ve stravě ovlivňují náš metabolismus![](https://lepsija.cz/wp-content/uploads/2018/08/3-58-300x198.jpg)
Výsledky tedy zatím zahrnují zjištění, že bílé žampióny, jako prebiotické potraviny, by mohly být použity k léčbě cukrovky, jelikož hrají důležitou roli při glukogenezi. Je ale důležité si uvědomit, že jakákoliv změna ve stravě zároveň mění mikrobiologii.
Vědci mají dále zájem testovat účinky tohoto prebiotického jídla i u myší s obezitou, jelikož výzkum se zatím týkal myší s normální váhou. Jednalo by se o první krok k tomu, aby se studie rozšířila nakonec i na lidské účastníky v naději, že povede k lepšímu porozumění, jak náš denní jídelníček ovlivňuje metabolické procesy a ovlivňuje prevenci nebo vývoj určitých zdravotních stavů.
zdroj: www.medicalnewstoday.com