Jak nakrájet cibuli bez zbytečných slz a pálení očí. Pomůže vám voda i obyčejná žvýkačka

Cibule je docela fascinující zeleninou – dokáže polechtat naše chuťové buňky, ale zároveň nás dohnat i k slzám. Jak je to vůbec možné? Jde o chemické slzy produkované enzymem přítomným v cibuli, díky kterému se naše oči zalévají slzami pokaždé, kdy cibuli rozkrojíme nebo krájíme. Ale i na tuto situaci existuje řešení, dokonce hned několik, které nás mohou slz ušetřit.

Cibuli zchlaďte

Chlazení cibule před krájením udržuje enzymy, způsobující slzy, neporušené a snižuje tvorbu par ve vzduchu. Vložte cibuli do mrazáku na 10 – 15 minut, poté oloupejte a nakrájejte jako obvykle. Jedinou výzvou může být obtížnější oloupání slupky.

Namočte ji do vody

Krájet cibuli můžete i pod vodou, abyste se vyhnuli pláči, ale pokud je to pro vás nepohodlné, zkusit to můžete i jinak. Ponořte cibuli do vody a nechte asi 5 – 10 minut. Poté vyjměte a nakrájejte.

Nasaďte si plavecké brýle

S maskou nebo brýlemi se sice můžete cítit jako šílený chemik v akci, ale věřte, že těsné brýle zabrání vniknutí kyselých enzymových par do očí, čímž se vyhnete slzám.

Žvýkejte

Žvýkačka způsobuje, že dýcháte ústy a ne nosem, což také znamená, že snížíte množství vdechnutých par nosem a vaše oči tak zůstanou suché.

Zkoušeli jste už některou z těchto metod? Co na ně říkáte? Pokud se vám článek líbil, neváhejte jej sdílet mezi svými přáteli a rodinou.

Zdroj: fabhow.com