V dnešní době jen stěží najdeme v obchodech potraviny bez skrytých cukrů. Největším nebezpečím jsou hlavně zpracované potraviny, včetně nealkoholických nápojů, pečiva, sušenek, čokolády a jogurtů. Pokud, ať už vědomě nebo nevědomě, budeme konzumovat příliš mnoho cukru, znásobíme riziko vzniku obezity, s níž se pojí rozvoj chronických onemocnění, jako je cukrovka a kardiovaskulární onemocnění. Z následujících příznaků můžete poznat, zdali jste už ve fázi závislosti na cukru.
K uspokojení potřebujete stále více sladkého jídla
Zpočátku vám stačily 2 – 3 kostičky čokolády, dnes spořádáte celou tabulku bez větších problémů. Hlad po cukru totiž v průběhu času roste a tělo si žádá stále víc a víc.
Několikrát denně potřebujete navýšit energii
Primárním zdrojem energie v těle je glukóza (nejmenší jednotka cukru), která se nachází téměř ve všech potravinách. Pokud pijete sladké nápoje nebo jíte potraviny s vyšším obsahem cukru, hladina cukru v krvi náhle stoupá, za ní následuje vzestup inzulínu, který snižuje hladinu cukru v krvi do té míry, že se začnete cítit v depresi a vyčerpaní, což znamená, že potřebujete další dávku cukru. Takže se brzy začnete nacházet v začarovaném kruhu.
Časté nadýmání
Pokud váš jídelníček obsahuje příliš sladkého, narušuje se trávicí systém, snižuje průchodnost střev a potraviny je obtížnější strávit. Navíc jídlo s vysokým obsahem cukru způsobuje časté nadýmání.
Přebytečná kila navíc
Je logické, že větší přísun cukru způsobuje nárůst hmotnosti. Toho si samozřejmě nemusíte všimnout ihned, ale tak po půl roce pro vás bude nedopnutí kalhot varovným signálem.
Potíže se spánkem
Každý, kdo jí hodně cukru, často spí hůře než ten, kdo se zdravě stravuje. Můžete trpět nespavostí, v noci se několikrát budit a vaše sny budou stále více zmatenější. Stejně tak se nedoporučuje jíst těsně před spaním.
Kožní problémy
Nadměrná konzumace cukru může způsobit předčasné stárnutí pokožky. Kůže obsahuje spoustu kolagenu a elastinu, což jsou bílkoviny produkované aminokyselinami a jsou navrženy tak, aby udržovaly pokožku pevnou a pružnou. S vysokým příjmem glukózy se cukr váže na tyto bílkoviny a vytváří se tak struktura kůže plná vrásek.
Výkyvy nálad
Potraviny s vysokým obsahem cukru stimulují produkci serotoninu, jinak známého jako hormon štěstí. U lidí závislých na cukru může tento způsob stravování vyvolat výkyvy nálad a dokonce i depresi.
Neváhejte článek sdílet mezi svými přáteli a rodinou.
Zdroj: https://www.tudasfaja.com/7-jel-hogy-hamarosan-cukorbeteg-leszel/