Rádi si během snídaně pochutnáváte na skvělých vejcích na jakýkoliv způsob? Pokud patříte do skupiny lidí, kteří si snídani bez vajec už ani nedokáží představit, je nejdříve třeba rozpoznat, zdali za to vejce vůbec stojí. Jinými slovy, jsou-li čerstvá! My vám dnes prozradíme, jak co nejjednodušeji zjistit čerstvost vajec i poté, kdy jste jejich krabici už dávno vyhodili.
Důvěřujte svému čichu
Stejně jako testujeme čerstvost masa pomocí čichu, můžeme tak kontrolovat i čerstvost vajec. Pokud ze skořápky cítíte síru, měli byste vejce okamžitě vyhodit. Pokud ne, rozklepněte jej do misky a znovu si přičichněte, abyste se ujistili, že je v pořádku.
Plavou nebo neplavou?
Když vejce vaříte, můžete se divit tomu, že některá plavou na hladině a jiná ne. Je to tím, že starší vejce mají uvnitř více vzduchu, protože se tekutina časem odpařila. Špatná vejce budou mít tedy tendenci plavat na hladině. Jako test je vložte do misky se studenou vodou a ponořte. Ta, co zůstala na dně, jsou nejvíce čerstvá.
Zatřeste s nimi
Zatřepte si opatrně s vejcem přímo u ucha a poslouchejte, zdali uslyšíte pohyby žloutku. Pokud se uvnitř třepotá ze strany na stranu, je vejce pravděpodobně špatné. Souvisí to se vzduchem, o kterém jsme se zmiňovali výše. Více vzduchu znamená méně tekutiny uvnitř, což způsobuje, že slyšíte žloutek narážet o stěny skořápky.
Zdál se vám dnešní článek užitečný? Pokud ano, neváhejte jej sdílet mezi svými přáteli a rodinou.
Zdroj: experthometips.com