Jak rozlišit ztrátu čichu a chuti způsobenou koronavirem a obyčejnou chřipkou

Onemocnění koronavirem se sice nejčastěji projevuje kašlem, vysokými teplotami, bolestmi a potížemi s dýcháním, ale poměrně vysoké procento pacientů se potýká i s problémem ztráty dvou smyslů. Čichu a chuti. Jedná se ale o ztrátu jinou, než jaká nás někdy postihne v souvislosti s chřipkou.

Proč pacienti necítí?

Zatímco u chřipky je ztráta čichu většinou způsobena ucpaným nosem, který nám zároveň znesnadňuje dýchání, u koronaviru tomu tak není. Pacienti trpící koronavirem v naprosté většině případů problémy s rýmou nemají a ztráta čichu je postihne zcela naráz. Vědci to dávají do souvislosti s tím, že nos je jednou z nejčastějších cest, kudy se virus do našeho organismu dostává, a při analýzách nosních tkání objevili vysoké procento enzymů, které to potvrzují. U onemocnění chřipkou pacienti vůně v omezené míře cítili i s velmi uspaným nosem. Schopnost cítění určitých specifických vůní, například kávy, česneku či citronu by se tak mohla používat jako jeden ze způsobů, jak od sebe chřipku a koronavirus rozeznat.

Ohrožen je nejen čich a chuť…

Ztráta chuti je sice o něco méně častá než ztráta čichu, nicméně i tak je jí nutno věnovat pozornost. U pacientů s koronavirem se projevuje neschopností identifikovat sladké a hořké chuti. Ne tak často se mluví rovněž o dalším smyslu, který může být koronavirem oslaben, a to je sluch. Objevilo se již několik pacientů, kteří ztrátu sluchu utrpěli. Odborníci se domnívají, že důvodem je zřejmě to, že virus nenapadá pouze buňky v plicích či nose, ale také v uchu, kde zároveň generuje zánětlivou reakci a zvyšuje produkci proteinů podílejících se na ztrátě sluchu. Na tuto skutečnost je nutné zvláště myslet především u starších pacientů, kteří potíže se sluchem mívají přirozeně, a jejich souvislost či zhoršení vlivem koronaviru by si lékaři nemuseli vždy uvědomit.

Obrázky: Freepik