Zdravé mlsání jménem dýňové semínka. Jaké mají přínosy pro tělo a proč je jíst

Čas od času každý z nás zatouží po nějaké křupavé dobrůtce při sledování filmu nebo jen tak uzobávat při práci. Namísto bramborových lupínků a křupek je však vhodné sáhnout po něčem zdravějším. Ideální jsou například pražená dýňová semínka, která jsou na chuť a křupnutí velmi uspokojivá a přitom poskytují celou škálu zdravotních benefitů.

Klidný spánek

Dýňová semínka obsahují aminokyselinu s názvem tryptofan, kterou tělo metabolizuje na serotonin a ten zase na melatonin, který je známým hormonem spánku. Když si dáte hrst dýňových semínek pár hodin před spaním, podpoříte tím zdravý a klidný spánek.

Tlumí záněty

Výzkumy prokázaly, že olej z dýňových semínek má silné protizánětlivé vlastnosti. Údajně dokonce funguje stejně dobře, jako lék proti zánětům Indomethacin, který se používá při léčbě artritidy. A to všechno bez nebezpečných vedlejších účinků.

Pro diabetiky

Další výzkumy dýňových semínek a jejich účinků prokázaly schopnost regulovat sekreci inzulinu, který je potřeba k metabolizmu cukrů. Díky tomu jsou velmi vhodnou potravinou pro diabetiky a také u ostatních snižuje oxidační stres.

Předcházejí infarktu

Dýňová semínka obsahují zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny, které příznivě ovlivňují zdraví kardiovaskulárního systému. Díky tomu snižují pravděpodobnost vzniku srdečních chorob, předcházejí mrtvici a infarktu a posilují funkci imunitního systému.

Posilují imunitu

Jak už jsme naznačili v předchozím odstavci, dýňová semínka prospívají naší imunitě. A to nejen tím, že obsahují omega-3 mastné kyseliny, ale také velké množství zinku, který se na imunitních reakcích přímo podílí. Kromě toho je zinek důležitý také pro zdravý spánek, dobrou náladu a krásnou a zdravou pokožku.

Obsahuje hořčík

Hořčík je jedním z nejdůležitějších minerálů pro zdravé fungování lidského těla. Půl šálku dýňových semínek obsahuje dokonce celou doporučenou denní dávku hořčíku. Ten je důležitý pro fungování každé jednotlivé buňky v těle. Podílí se na zdraví zubů a kostí, prospívá krevnímu tlaku a předchází kardiovaskulárním chorobám a je důležitý dokonce i pro syntézu DNA a RNA.

Obrázky: Pixabay