Pěstovaná rajčata na vlastní zahrádce nebo předražená z obchodu? Volba je jasná. Člověk snad nemůže mít větší radost, než když se na jeho jídelním stole objeví pokrmy připravené z vlastnoručně vypěstovaných plodin. Chuť je nesrovnatelná. Jste-li milovníky rajčat a zároveň vám není zahradničení cizí, máme pro vás tip, jak sklizeň rajčat rozšířit.
Pěstování rajčat šetří peněženku
Než vám prozradíme zázračný trik, chceme připomenout výhodu domácích plodin. Samozřejmě, že je mnohem pohodlnější a rychlejší zajít do obchodu, vybrat ovoce a zeleninu do nákupního košíku, zaplatit u kasy a začít vařit. Ale vždy je to něco za něco. Práce na zahradě, trpělivost a péče vám přinese chuť, jakou u kupovaných surovin nenaleznete. Navíc zůstane ušetřena i vaše peněženka, pěstování vlastních plodin je ekonomicky výhodné.
Co přidávat do hlíny při sázení rajčat
Složky, jež můžete použít při sázení rajčat, abyste svou sklizeň minimálně zdvojnásobili, jsou tři. Do každé jamky vložte společně se sazenicemi lžíci dřevěného popela. Obsahuje stopové prvky potřebné pro mladou rostlinu. Nebo můžete přidat rybí moučku, organickou hmotu, jíž rostliny postupně absorbují. Obsahuje nezbytný dusík, jód a železo. Nepořídíte ji však v hobby obchodech ani zahradních centrech, ale v obchodech se zvířaty nebo na místech, kde se prodává krmivo pro hospodářská zvířata. Třetí surovinou je draselné fosforečné hnojivo. Je vynikajícím zdrojem minerálů, které se postupně rozpouštějí a kořeny je snadno přijímají.
Shutterstock
Kombinace všech složek
Nejlepší variantou samozřejmě zůstává, když do jamky přidáte kombinaci všech tří složek. Lehce je promíchejte s půdou a poté zasaďte rajčata. Zalijte teplou vodou, aby rajčata dobře zakořenila, udržela si stabilní růst a dobře plodila.
Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Gardenersworld.com