Předcházejte útoku tichých zabijáků aneb Jak strava ovlivňuje riziko srdečních chorob

Srdeční choroby, přezdívané jako tiší zabijáci, si v těchto dnech vyžádaly více mladých životů než dříve. Je třeba si uvědomit, že onemocnění srdce již není záležitostí jen starších lidí, ale i jedinci ve věku 40 let mohou podlehnout infarktu. Co tedy vedlo k tomuto posunu ve výskytu srdečního infarktu? Je to životní styl? Nebo je to rostoucím stresem?

To, co tělo přijímá, ovlivňuje jeho fungování

Ať už je vnější důvod jakýkoli, to, co tělo přijímá, do značné míry určuje, jak bude náš zdravotní systém fungovat. Čím více je naše tělo krmeno průmyslově zpracovanými potravinami, tím je pravděpodobnější, že jejich účinkům také podlehne. Je jasné, že to, co jíme, má vliv na náš organismus. Takže až si příště sednete k jídlu, vezměte na vědomí následující věci.

Sůl

Dospělý člověk by měl v ideálním případě zkonzumovat nejméně 5 gramů soli denně. Světová zdravotnická organizace (WHO) tvrdí, že by se dalo předejít 2,5 milionu úmrtí ročně, kdyby se celosvětová spotřeba soli snížila na doporučenou úroveň. Přestože je sodík pro naše tělo důležitý a jeho hlavním zdrojem je strava, nadměrná konzumace je pro tělo z dlouhodobého hlediska smrtelná.

Nasycený tuk

Maximálně 5-6 % denního příjmu tuků měly tvořit nasycené tuky. Je známo, že nasycené tuky, označované jako špatné tuky, mohou jednotlivcům způsobit potenciální poškození organismu. To je důvod, proč lékaři doporučují přejít na nízkotučné potraviny po zjištění krevního tlaku jedince.

Cukr

Dospělí by neměli konzumovat více než 30 gramů cukru denně. Jíst příliš mnoho cukru je pro srdce smrtelné. Největší hrozbou pro srdce je přidaný cukr, který se nachází v limonádách, lahvových nápojích, pečivu a koláčích.

Další rizikové faktory

Nejen špatná strava, ale i spousta dalších faktorů přispívá ke zvýšenému riziku srdečních chorob, například nedostatečný spánek, nadměrná konzumace alkoholu, holdování tabáku a rychlému životu bez řádného odpočinku mysli a těla. Odborníci vždy zdůrazňovali důležitost spánku po dobu alespoň 8 hodin každý den.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Mayoclinic.org, Webmd.com