Jak ulevit svým očím od všudypřítomného modrého světla obrazovek

Naše oči jsou výjimečné orgány, které nám umožňují vnímat vnější svět v celé své kráse. Denně jsou vystaveny velkému množství podnětů, přesto se snaží co nejefektivněji zpracovávat všechny informace, které přijmou. Bohužel, množství času, které věnujeme obrazovkám, životní styl a proces stárnutí, může zpomalit jejich účinnost a vyvíjet na ně tlak. Jedním z největších nepřátel naších očí je modré světlo z různých technologií. Proto vám dnes přinášíme pár tipů, jak chránit své oči před modrým světlem z obrazovek.

Dělejte si krátké přestávky

Počet hodin, které trávíme denně na telefonu, počítači nebo před televizí, je mnohem větší, než si můžete myslet. Malá studie britských psychologů zjistila, že mladí dospělí tráví na mobilním telefonu asi 5 hodin denně. Pokud pracujete 8 hodin každý všední den před počítačem, zpravidla si přidáte další čas před televizí nebo mobilním telefonem. Je důležité uhýbat pohledem na 2 – 3 minuty každých 15 – 20 minut a dát si pauzu od obrazovek. Pokuste se také na svém telefonu najít funkci, která na displeji vytvoří speciální filtr.

Změňte své životní návyky

Malé změny v naší každodenní rutině se vyrovnávají s tlakem na naše oči. Mezi tyto změny patří:

  • Sluneční brýle
  • Přestat kouřit
  • Udržovat vlhké oči (hodně mrkejte)
  • Cvičení (vědecky prokázáno, že podporuje zdravý zrak)

Jezte více potravin zlepšující zdraví očí

Strava bohatá na barevné ovoce a zeleninu s obsahem antioxidantů a karotenoidů může pomoci chránit oči před modrým světlem a jinými stresory. Nejlepší tři karotenoidy pro zdraví očí jsou zeaxanthin, lutein a astaxanthin. Ačkoli ne všechny karotenoidy a antioxidanty mohou procházet tělesnou bariérou, aby se dostaly až do očí, tyto tři jsou toho schopné. V jakých potravinách je najdete?

  • Zeaxanthin – špenát, kapusta, brokolice
  • Lutein – zelená listová zelenina, mrkev, paprika, rajčata a kukuřice
  • Astaxanthin – mořské plody, losos a krevety, mořské řasy Haematococcus pluvialis, které se také používají jako doplněk výživy

Úvodní obrázek: Freepik, Zdroj: Pnas.org