Jak zkontrolovat čerstvost baleného kuřecího masa v obchodě? Při nákupu se jistě často potýkáte s problémem vybrat to nejlepší kuře. Obvykle první věcí, kterou uděláte, je přečtení data spotřeby a posouzení hmotnosti dané porce. Pokud však chcete mít jistotu, že jste si vybrali správně, vyplatí se zvážit i další faktory. Určit čerstvost masa i přes obal je velice snadné, existuje na to jednoduchý trik.
Test čerstvosti masa pomocí prstu
Pokud jste na pochybách, která kuřecí prsa jsou nejkvalitnější, můžete si jejich kvalitu ověřit jedním prstem. Zmáčkněte maso prstem a pokud se maso rychle vrátí do původního tvaru, jedná se o čerstvý produkt. Znamená to, že maso je pevné a není suché. Čím déle maso v obalu zůstane, tím menší pružnost bude mít.
Barva kůže a tuku svědčí o čerstvosti
Při výběru stehen nebo celého kuřete se jistě ptáte, co určuje barvu jeho kůže a tuku. Pokud máte obavy, že je žlutě zbarvené maso zkažené, pak se nemusíte bát. Tato barva je způsobena tím, že zvíře bylo během svého života krmeno kukuřicí a přírodním krmivem. Plemeno kuřete může ovlivnit i jeho barvu kůže, proto jsou některá masa bělejší.
Jak poznáte, že je kuře vhodné ke konzumaci?
Pokud si nejste jisti, zda je maso ve vaší lednici vhodné ke konzumaci, pečlivě jej zkontrolujte. Kuřecí maso je jedním z nejtrvanlivějších druhů masa. Ve chvíli, kdy začne zapáchat, může být zdraví nebezpečné. Uvnitř prošlého masa dochází k hnilobě a růstu nebezpečných bakterií. Velký význam zde hraje barva masa. Čerstvé bude růžové, čím více bude barva propadat šedi, tím silnější bude proces stárnutí.
Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Tips-and-tricks.co