Indukční varné desky jsou nejen úspornější oproti starým plynovým a elektrickým sporákům, ale také se snáze čistí. Ovšem až do chvíle, než se na povrchu něco připeče a zaschne. Prodává se řada čistících prostředků a není na nich nic špatného, až na to, že jsou drahé. Dobrou zprávou ale je, že můžete dosáhnout stejného účinku i s běžnými přísadami, které naleznete ve své kuchyni, po nichž bude varná deska opět zářit jako nová.
Citrónová šťáva
Kyselina citrónová působí nejen v boji proti tuku, ale také proti bakteriím. Navíc desce dodá nový lesk. Nastříkejte citrónovou šťávu na varnou desku nebo polovinou citrónu potřete špinavou plochu. Poté očistěte vlhkým hadříkem.
Ocet a prášek do pečiva
Vytekla vám voda z hrnce při vaření brambor nebo těstovin? Tento recept je perfektní pro odstranění připečených skvrn.
Co potřebujete:
- Ocet
- Prášek do pečiva
- Saponát na nádobí
- Ručník
Na varnou desku nalijte ocet a nasypte prášek do pečiva. Rozetřete namočeným hadříkem a nechte působit přes noc. Poté byste měli špínu snadno odstranit ručníkem.
Jezírko vody
Pokud se spálenému jídlo nechce pryč, nasypte jedlou sodu kolem spálenin a zalijte vroucí vodou. Poté pečlivě seškrábejte špínu.
Kostky cukru
Možná to bude znít trochu zvláštně, ale spousta lidí používá kostky cukru k oškrábání připáleného jídla.
Noviny, popel a voda
Tření varné desky novinami namočenými do popela může dělat doslova zázraky. Poté vyčistěte sklo hadříkem nebo čistými novinami.
Zubní pasta
Zkuste vydrhnout varnou desku zubní pastou nanesenou na houbičce. Pokud je povrch opravdu silně zašpiněný, nechte zubní pastu chvíli působit a poté opláchněte. Otřete teplou vodou a užívejte si pohled na lesklý a čistý skleněný povrch.
Čistý sporák dělá z kuchyně příjemné a uklizené místo. Pokud se vám tyto rady hodily, podělte se o ně i vašimi přáteli. Sdílejte s nimi tento článek.
Zdroj: en.stories.newsner.com