Rajčata jsou zařazena mezi zdravé potraviny, jejichž konzumace se v zásadě nevyznačuje ničím nebezpečným pro naše tělo. Existují však i tací, u kterých se projeví vedlejší účinky, jakmile se rajčete jen dotknou. Pokud se u vás projeví některé z následujících příznaků, měli byste rajčata ze své stravy odstranit alespoň na pár týdnů, abyste zjistili, jak vaše tělo reaguje i bez nich.
Pálení žáhy
Pálení žáhy, gastritida a reflux jícnu mohou nastat po konzumaci pokrmů s rajčaty, zvláště jsou-li rajská jablíčka čerstvá.
Bolesti kloubů
Rajčata obsahují alkaloid zvaný solanin, který ukládá vápník v některých tkáních, včetně kloubů, což může způsobit bolest. Navíc, při zvýšeném usazování vápníku se mohou tvořit ledvinové kameny.
Alergické reakce
Ty jsou po konzumaci rajčat celkem běžné. Rajčata totiž obsahují histamin, látku stimulující imunitní systém v boji proti útokům nepřátel. To může způsobit vyrážku, otok jazyka a další nepříjemného příznaky.
Syndrom dráždivého tračníku
Pokud vás trápí syndrom dráždivého tračníku, pak pro vás nejsou rajčata tou nejlepší potravinou. Mohou vyvolat průjem, bolestivé křeče v břiše, nadýmání a zácpu.
Změna barvy pokožky
Lykopen, barvivo obsažené v rajčatech, je dobré pro funkci našeho srdce, ale pokud se ho do našeho těla dostane příliš mnoho, může vyvolat změny ve zbarvení pokožky.
Potíže při močení
Potraviny s vysokým obsahem kyselin mohou dráždit močový měchýř. Pokud vás trápí inkontinence nebo máte sklon k jiným potížím s močením, je lepší se rajčatům vyhnout.
Obrázky: Pixabay