Jak zlepšit svou každodenní stravu ve čtyřech krocích. Zdravý jídelníček je možný i bez radikálních změn

Dobrá strava je nezbytná pro každodenní fungování těla a udržení zdraví. Jídelníček každého člověka by měl být pestrý, bohatý na vlákninu, syrové potraviny, kvalitní tuky a rostlinné bílkoviny. Strava, pohyb a dostatek spánku je to nejjednodušší, co pro sebe můžete udělat, abyste zabránili příchodu některých onemocnění. Bohužel spousta lidí se domnívá, že zdravá strava znamená dietu, do které se jim zpravidla příliš nechce. To je ale všeobecně platný omyl. Ukážeme vám, jak jíst zdravě i bez radikálních omezení.

Zaměřte se na více vlákniny

Konzumace většího množství vlákniny je jedním ze zdravých stravovacích návyků. Je dokázáno, že dnes lidé jedí málo vlákniny, což má vliv na jejich trávení a zdraví střev, protože vláknina reguluje střevní průchod. Proto je skvělým pomocníkem při hubnutí. Hraje ale také důležitou roli v posilování imunitního systému i prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Snižte spotřebu zpracovaných potravin

Ve zdravém životním stylu není místo pro zpracované potraviny. Preferujte vaření doma, abyste do svého těla dostali více minerálů a vitamínů a méně tuků, cukrů a soli. Vybírejte si raději potraviny, které jsou méně nebo vůbec zpracované.

Rozhodněte se pro kvalitní tuky

Tuky jsou sice ve zdravé stravě méně oblíbené, ale to neznamená, že jejich celkové odbourání je našemu zdraví prospěšné. Vše by mělo být v rovnováze. I tuky jsou v ideálním jídelníčku nezbytné. Přispívají ke správné funkci organismu, protože nám poskytují značné množství energie. Jsou důležité pro některé biologické mechanismy jako složení buněčných membrán, hormonální syntézu nebo transport vitamínů. Ovšem je třeba pamatovat na to, že ne všechny tuky jsou stejné. Z hlediska kvality je nutné zaměřit se na nenasycené tuky v olejnatých semínkách a tučných rybách, jako jsou například sardinky, losos nebo sleď.

Jezte více rostlinných bílkovin

Možná znáte především živočišné bílkoviny, které se skládají z ryb, masa, vajec a mléčných výrobků. Přitom jsou pro naše zdraví mnohem lepší bílkoviny rostlinné z obilovin, luštěnin nebo olejnatých semen. Rostliny jsou bohaté na minerály, vlákninu, vitamíny a stopové prvky.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Santeplusmag.com