Hematokrit: Jaké jíst a nejíst potraviny pro zajištění optimální hladiny červených krvinek

Test hematokritu určuje procento červených krvinek v krvi. Hematokrit je základní měření, které může prozradit mnohé o vašem zdravotním stavu. Test hematokritu udává procento objemu krve, které se skládá z červených krvinek, říká doktor William C. Shiel

Normální hodnoty hematokritu

Normální hodnoty hematokritu se liší podle věku, pohlaví, možného těhotenství a nadmořské výšky. Následující čísla představují normální rozmezí hematokritu pro kojence, děti a dospělé:

  • Novorozenci: 55 %–68 %
  • Týden staré dítě: 47 %-65 %
  • Měsíc staré dítě: 37 % -49 %
  • Tříměsíční dítě: 30 % -36 %
  • Roční dítě: 29 % -41 %
  • Desetileté dítě: 36 % -40 %
  • Dospělý muž: 42 %–54 %
  • Dospělá žena: 38 %-46 %
  • Dospělá těhotná žena: od 30 % – 34 % (nízký limit) do 46 % (horní limit)
  • Obyvatelé vysokých nadmořských výšek: asi 45 % – 61 % u mužů a 41 % – 56 % u žen (tyto úrovně jsou vyšší, protože lidé žijící ve vysokých nadmořských výškách potřebují více červených krvinek vzhledem ke snížené koncentraci kyslíku v atmosféře)

Co byste měli jíst, abyste zvýšili hematokrit?

Nejjednodušším způsobem, jak zvýšit hladinu železa v těle, je konzumace potravin, jako jsou obiloviny, červené maso, luštěniny a játra. Ve skutečnosti, aby se zvýšilo vstřebávání železa, odborníci doporučují jíst citrusové plody, jako jsou pomeranče a citróny, které obsahují vitamín C. Stejně je vhodné zařadit do svého jídelníčku více rajčat, paprik, brambor, zelí a brokolice.

Jakým potravinám se naopak vyhýbat?

Aby nedošlo ke ztrátě železa, vyvarujte se pití příliš velkého množství kávy, kolových nealkoholických nápojů a červeného vína a konzumace čokolád, mléčných výrobků (mléko, sýry, jogurty atd.), sójových výrobků a vaječného žloutku.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj:medicalnewstoday.comemedicinehealth.com