Každodenní zvyky, o kterých si myslíme, že jsou neškodné, ale ve skutečnosti nejsou pro naše zdraví prospěšné

Odstranit z našich životů škodlivé návyky je obtížné, ale ještě obtížnější je zbavit se zvyků, o kterých se domníváme, že jsou pro nás dobré nebo neškodné. Často si jejich škodlivosti ani nevšimneme, proto nevidíme důvod, proč je vůbec řešit.

Potlačení kýchání

Když držíme ústa pevně u sebe a mačkáme si nos, abychom potlačili kýchnutí, výrazně se zvyšuje náš nitrolební tlak. Tím je průtok krve do našeho mozku narušen a krevní cévy s nervovou tkáňí jsou stlačovány. To pak vede k bolestem hlavy, poškození cév a dokonce i k problémům se sluchem.

Používání chytrého telefonu před spaním

Umělé světlo z mobilu potlačuje produkci melatoninu, hormonu spánku. Nízká hladina melatoninu může mít za následek vznik deprese, rakoviny, obezity, srdečních chorob a křehkého imunitního systému.

Skladování potravin v plastových obalech

Ve spoustě plastových obalech jsou obsaženy umělé chemické látky, například ftalát a bisfenol, které pomáhají udržet jejich pružnost. Pokud v plastových krabicích uchováváte potraviny dlouhodobě, mohou tyto látky proniknout do jídla, což může mít vliv na endokrinní systém. Nahraďte tedy plast za nádoby ze skla, nerezové oceli nebo keramického materiálu a dbejte na uvedené symboly na obalech, které vám poskytnou užiteční informace, jak skladovací krabičky používat.

Čištění zubů ihned po jídle

Zubní lékaři již dávno doporučují, abyste počkali nejméně 30 minut po jídle, než si začnete čistit zuby. Potraviny a nápoje, zejména ty vysoce kyselé, mají vliv na zubní sklovinu a stejně tak vrstvu pod ní. Dotek zubního kartáčku pouze tlačí kyselinu hlouběji a blíže k vrstvě pod zubní sklovinou (dentin). To následně vede k nadměrné citlivosti a poškození zubní skloviny.

Pití čerstvě vymačkaných džusů

Jsou dobré pouze v malém množství, jinak se před nimi mějte na pozoru, zvláště v případě určitých onemocnění. Například hroznová šťáva se nedoporučuje lidem s nadváhou nebo cukrovkou. Džusy jsou navíc silné na alergeny, měli byste být tedy obzvláště opatrní, podáváte-li je dětem. Stačí pouze malé množství.

zdroj: brightside.me