Srdce je nejdůležitější součástí kardiovaskulárního systému, které dodává celému tělu živiny a kyslík a zajišťuje jeho vitální funkce. Proto je velice důležité o něj pečovat a udržovat jej v dobrém stavu. Měli bychom znát nejen to, co pomáhá ke zlepšení jeho funkcí, ale také to, co může našemu srdci velice škodit.
Cukr
Poškozuje cévy a přispívá k tvorbě krevních sraženin. Způsobuje nedostatek thiaminu, což způsobuje dystrofii srdečního svalu, zvyšuje hromadění extravaskulární tekutiny, jejíž přebytek vede k zástavě srdce a zároveň zvyšuje cholesterol a tělesnou hmotnost, což má za následky zhoršený krevní oběh a vynaložení větší zátěže na srdce. Cukr můžete nahradit následujícími produkty:
- Med – posiluje srdeční sval a cévní stěny
- Čerstvé bobule – hrozny, jahody, třešně, obsahují velké množství vlákniny
- Sušené ovoce – meruňky, datle, rozinky, čistí krev a cévy od cholesterolu a snižují riziko infarktu
- Hořká čokoláda – zlepšuje vnitřní povrch cév, snižuje krevní tlak a zvyšuje citlivost inzulínu
Masné, tučné a smažené potraviny
Podporují obezitu a zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, která dále tvoří sraženiny, což omezuje krevní oběh a funkci srdce. Tyto potraviny dokonce zvyšují riziko vzniku srdečního selhání dvakrát více. Dále zhoršují zažívání a znečišťují tělo toxiny.
Sůl
Nadměrné množství soli v těle způsobuje křeče srdečního svalu vedoucí k srdečnímu infarktu. Mimo to zadržuje v těle vodu, čímž zatěžuje srdce i cévy.
Alkohol
Zvyšuje srážlivost krve, a proto musí srdce zrychlit svůj rytmus, aby krev proudila rychleji. Tím se zvyšuje krevní tlak a srdeční frekvence. Zároveň činí srdeční tkáň ochablou a vytváří riziko aterosklerózy.
Další škodlivé produkty
- Margarín
- Zmrzlina
- Kečup
- Majonéza
- Hranolky
- Sycené nápoje
Sáhli jste si do svědomí a zamysleli jste se, jak se o své srdce staráte? Dejte nám vědět do komentářů, jak jste na tom a neváhejte článek sdílet mezi svými přáteli a rodinou.
Zdroj: interesno.fun