Moderní doba s sebou nese spoustu nových možností, jak v technologii, tak v jídle. Ale přes všechny snahy dnešní doby, stále mnoho z nás nedá dopustit na dary přírody. Například takové kopřivy – divoké rostliny nejsou považované už jen za součást přírody, nebezpečný a otravný plevel, ale jsou brány jako jídlo, které lze v kuchyni hojně využívat. Ale i jejich příprava má určitá pravidla a my víme, jakým způsobem z nich získat tu nejlepší chuť.
Výhody kopřiv
Nepochopené a podivné ostré rostliny poskytují spoustu živin a nezkrotnou chuť divočiny. Jsou bohaté na železo, hořčík, vitamíny A, C a K a bílkoviny představující bezpečnou a šetrnou stimulaci mnoha základních systémů těla.
Jak si kopřivy vybrat
Měly by vás zajímat kopřivy, které dosáhly výšky asi 20 cm. Mladé kopřivy budou nejvíce pálit, proto si nezapomeňte nasadit rukavice, až je budete stříhat. Odstraňte vrcholy těsně pod druhou řadou otevřených listů. Uchovávat je můžete v plastovém sáčku v lednici několik dní, ale nejlepší účinky mají samozřejmě čerstvé. Dejte si pozor na kopřivy, které již dosáhly zralosti a květu, takové byste jíst neměli.
Jak získat maximální chuť kopřiv
V podstatě můžete zacházet s kopřivami jako s jakoukoli jinou čerstvou zelení. Můžete je použít v polévce, dusit je nebo přidat do ranního smoothie. Ale nejchutnější kopřivy získáte tím, že je budete blanšírovat. Kopřivy se před blanšírováním nemusí oplachovat, pokud jste je tedy nenašli v prašném prostředí někde u silnice, což se obecně nedoporučuje.
Blanšírování kopřiv
Připravte si svou největší misku a naplňte ji studenou vodou. Mezitím přiveďte vodu ve velkém hrnci k varu a hoďte kopřivy přímo dovnitř. Všechny ponořte pomocí kleští nebo lžíce. Nechte asi jednu minutu, dokud se voda nevrátí k varu a poté ihned vyjměte z horké vody do chladu. Důkladně vymačkejte. Horkou vodu můžete použít jako čaj. Takto připravené kopřivy si udrží svou krásně zelenou barvu i výbornou chuť. Použít je můžete v různých receptech.
Obrázky: Pixabay