Máte-li potíže s funkcí štítné žlázy, vyvarujte se těchto potravin

Nedostatek jódu může narušit jeden z nejdůležitějších orgánů v našem těle – štítnou žlázu. Otoky a bolesti v krku a hrudníku, nervozita, potíže s dýcháním a polykáním, to vše jsou příznaky, které se mohou objevit, jakmile naše tělo zaznamená problémy s funkcí štítné žlázy. V takových případech se vždy doporučuje návštěva lékaře a také vyloučení některých potravin z vašeho jídelníčku.

Cukr

Cukr má negativní vliv nejen na funkci štítné žlázy, ale také na spoustu dalších orgánů.

Sója

Konzumace sóji má vliv na funkci určitých hormonů, a proto užíváte–li léky na štítnou žlázu, musí uplynout několik hodin mezi užitím léku a konzumací sóji, protože díky obsahu isoflavonoidů brání absorpci jódu ve štítné žláze.

Smažené potraviny

Potraviny smažené na velkém množství tuku nebo oleje jsou velice nezdravé, to se obecně ví. Obsahují mnoho hydrogenovaných (trans) tuků, které negativně působí i na funkci štítné žlázy.

Brukvovitá zelenina

Obsahuje isothiokyanáty, které brání schopnosti štítné žlázy vstřebávat jód. Seznam zakázané zeleniny zahrnuje zelí, klíčky, brokolici a květák.

Lepek

Stejně jako sója, i potraviny obsahující lepek negativně ovlivňují funkci štítné žlázy. Vyvarujte se proto potravinám s vysokým obsahem lepku, například žitu, ječmenu a pšenici.

Káva

Lékaři tvrdí, že více než jeden šálek kávy denně nepůsobí dobře na funkci štítné žlázy a nadledvinek.

Obrázky: Freepik