Mrkev neloupejte. Konzumací bez slupky se vzdáte spousty důležitých vitamínů a minerálů

Mrkev je jedním z nejzákladnějších druhů zeleniny, který zná snad každý. Měla by být nedílnou součástí mnoha pokrmů, jako jsou například polévky nebo saláty, ovšem nejlepší, co pro sebe můžete udělat, je jíst ji syrovou a ještě ke všemu se slupkou. V ní se totiž koncentruje nejvíce vitamínů a minerálů, jaké váš organismus potřebuje.

Jeden z nejlepších zdrojů karotenu

Mrkev se slupkou je skvělým zdrojem karotenu, antioxidantu, jenž pomáhá tělu neutralizovat volné radikály, chrání buňky před stárnutím a má také protinádorové účinky.

Další vitamíny obsažené v mrkvi

Karoten je také předchůdcem vitamínu A. Mrkev se slupkou zároveň obsahuje velké množství vitamínů B1 a B2, biotinu a kyseliny listové. Co se týká minerálů, můžete v ní najít draslík, sodík, fosfor, hořčík a vápník.

Nezapomeňte ji umýt

Jakmile necháváte slupku, nikdy nezapomeňte mrkev před konzumací pečlivě umýt. Doporučuje se ji jíst alespoň 10 dní v syrovém stavu se slupkou nebo ve formě smoothie či mrkvové šťávy.

Obrázky: Freepik