Nedostatek hořčíku způsobuje zdravotní problémy. Doplnit ho stačí vhodnými potravinami

Magnesium neboli hořčík je jedním ze čtyř nejdůležitějších minerálů, které naše tělo potřebuje ke svému správnému fungování. Je nezbytný pro funkce centrálního nervového systému jako složka elektrolytů, tím ovlivňuje kvalitu svalových kontrakcí, posiluje také kosti a zuby a je důležitý pro veškeré chemické reakce v těle. Tělo si neumí hořčík samo syntetizovat, a proto je velmi důležité dodávat ho do organismu v dostatečném množství. Poradíme vám, které potraviny konzumovat, abyste měli tohoto prvku v těle dostatek.

Deficit hořčíku způsobuje závažné fyzické problémy

Pokud dlouhodobě trpíte nedostatečným přísunem hořčíku, vaše tělo začne vykazovat poruchy ve fungování. První projevy jsou přetrvávající bolesti hlavy, nevolnost, zvracení a poruchy zažívání, následují křeče a celková neodstranitelná únava. Při dlouhodobém nedostatku pak vzniká celková otupělost provázená změnami osobnosti, vzniku depresí a úzkosti a vyústit může v poruchy srdečního rytmu a následné potíže plynoucí z nedostatečného zásobení tělesných tkání kyslíkem a živinami. Proto je důležité jej do těla v dostatečném množství dodávat.

Sedm potravin doslova nabitých hořčíkem:

  1. Kapusta
  2. Čínské zelí
  3. Pšeničné klíčky
  4. Růžičková kapusta
  5. Brokolice
  6. Římský salát
  7. Špenát

Vysoké množství hořčíku poskytuje také:

  • Avokádo
  • Přírodní neslazené kakao (či syrové kakaové boby)
  • Dýně
  • Lesní plody
  • Rybí tuk
  • Kmín, petržel, hořčičná semínka a kopr
  • Dýňová semínka, slunečnicová semínka, kešu oříšky

Doporučená denní dávka hořčíku činí 310 miligramů pro ženy a 400 miligramů pro muže. Podle vědeckých výzkumů však průměrný příjem hořčíku současných lidí činí jen něco kolem poloviny výše uvedeného množství. Nedostatek hořčíku se proto stal jedním z nejrozšířenějších zdravotních problémů dnešních doby.

Příčinou tohoto stavu je rozšířená konzumace průmyslově zpracovaných potravin, které jsou ve většině případů zásadně ochuzené o zdraví prospěšné látky. Jedná se zejména o bílé pečivo, z jehož obsahu v průběhu let zmizelo až 75 procent původního obsahu hořčíku.

Důležitým prvkem je v tomto případě také vitamin D, který je zapotřebí pro správné vstřebávání hořčíku do těla. Pakliže jej není v těle dostatek, nezachrání vás ani koňská dávka hořčíku, který se v těle zkrátka nezvládne vstřebat.

Obrázky: Freepik