Největším nebezpečím pro naše játra není alkohol, ale nedostatek vitamínu B

Cholin byl v roce 1998 oficiálně uznán za nezbytnou živinu pro lidské zdraví, a to hned z několika důvodů – snižuje rizika srdečních onemocnění, rakoviny prsu a nealkoholických mastných jaterních onemocnění. Zvláště poslední bod je důležitý! Játra ráda mění vše na tuk, což podporuje jeho hromadění v těle, ve kterém chybí cholin. Nedostatek cholinu v našem organismu může mít tedy pro játra stejné negativní účinky jako alkohol.

Měli bychom se proto zaměřit na potraviny, které jsou bohatými zdroji cholinu, což jsou zejména vejce. Jedno vejce uvařené natvrdo může obsahovat až 147 mg cholinu, takže asi 25% denní potřeby. Kromě vajec jsou dalšími dobrými zdroji cholinu následující uvedené potraviny s množstvím cholinu v mg na 100gramovou porci.

  • Hovězí maso – 117 mg
  • Sójové boby – 107 mg
  • Kuřecí prsa – 72 mg
  • Ryby – 71 mg
  • Houby – 58 mg
  • Brambory – 57 mg
  • Fazole – 45 mg
  • Mléko – 43 mg
  • Jogurt – 38 mg
  • Brokolice – 31 mg
  • Slunečnicová semínka – 19 mg
  • Hnědá rýže – 19 mg
  • Mandarinka – 10 mg
  • Mrkev – 6 mg
  • Jablka – 2 mg

Cholin je také dostupný v doplňcích stravy, obsahujících cholin v kombinaci s vitamíny B-komplexu. Ve většině těchto výrobků se množství cholinu pohybuje od 10 mg do 250 mg. Pro ženy je adekvátní denní příjem 425 mg, pro muže 550 mg a pro děti 250 mg, ovšem je třeba vzít v úvahu i jiné faktory, jako je věk, jídelníček, genetika a původ. Například ženy po menopauze, těhotné nebo kojící ženy a sportovci potřebují mnohem vyšší denní příjem cholinu.

Znáte tento vitamín nebo o něm dnes slyšíte poprvé? Ať je tomu jakkoliv, teď už víte, že hladinu cholinu je třeba si hlídat. Poučte i své okolí a sdílejte článek mezi svými přáteli a rodinou.

Zdroj: healthyfoodhouse.com