Nízký podíl erytrocytů v krvi je život ohrožující. Zvyšte počet červených krvinek pomocí vhodné stravy

Kvalita krve je zásadní pro pevné zdraví a správní fungování všech tělesných činností. Co když ale naše krev nemá ideální parametry? A co se stane, pokud budeme mít příliš málo červených krvinek?

Hematokrit

Hematokrit je krevní test, který ukazuje podíl červených krvinek v krvi. Jednoduše řečeno, ukazuje, jak silná je vaše krev. Spolu s hodnotou hemoglobinu se používá k diagnostice anémie. Hodnoty hematokritu se mohou lišit podle věku a pohlaví. Obecně však platí, že normální hladiny hematokritu podle věku jsou následující:

  • Novorozenci: 55 % až 68 %
  • Jednotýdenní kojenci: 47 % až 65 %
  • Děti ve věku jednoho měsíce: 37 % až 49 %
  • Tříměsíční děti: 30 % až 36 %
  • Jeden rok: 29 % až 41 %
  • Děti 10 let: 36 % až 40 %
  • Dospělí muži: 42 % až 54 %
  • Dospělé ženy: 38 % až 46 %

Proč k nízkým hodnotám červených krvinek dochází?

Na vině může být celá řada faktorů. Některé jsou přirozené a po čase odezní, takže spolu s tím se zlepší i stav červených krvinek. Jiné jsou nicméně chronické a je nutné je odborně řešit.

Ztráta významného množství krve

K tomu může dojít snadno úrazem, chirurgickým zákrokem, delším krvácením apod. Může se však také jednat o skrytý příznak rakoviny tlustého střeva, protože právě během ní dochází ke krvácení prostřednictvím stolice, které však nemusí být běžným okem patrné.

Kterými potravinami můžete obsah červených krvinek navýšit? Pomoci mohou tyto potraviny:

Červené maso

Červené maso je jedním z nejlepších zdrojů železa v krvi. Hemové železo je tělem absorbováno mnohem snáze. Proto je ideální jednou týdně jíst červené maso.

Avokádo

Avokádo je bohaté na kyselinu listovou, prvek, který zvyšuje vstřebávání železa, a tím pomáhá zvyšovat i množství červených krvinek v krvi.

Vejce

Jak bylo uvedeno výše, nedostatek vitaminu B12 je možnou příčinou nízkého hematokritu. Vejce jsou důležitým zdrojem vitaminu B12. Jejich konzumací tedy vylepšujeme koncentraci vitamínu B12, který pomáhá léčit anémii, nízký hematokrit a únavu.

Ryby a mořské plody

Jedná se o potraviny bohaté na železo. Zároveň jsou to velmi zdravé potraviny, bez tuku a s dostatkem bílkovin, což z nich dělá vynikající volbu pro zvýšení hematokritu.

Celozrnné potraviny

Jsou bohaté na železo, které pomáhá předcházet a léčit nízký hematokrit.

Zelená listová zelenina

Zelená listová zelenina je bohatá na nehemové železo. Protože nehemové železo se nevstřebává tolik jako hemové železo, je dobré ho kombinovat s jinými potravinami, jako je například červené maso.

Citrusové plody

Citrusové plody jsou bohaté na vitamín C. Vitamin C významně zvyšuje vstřebávání železa. Pro nejlepší posílení počtu červených krvinek je lze kombinovat s nehemovými železnými potravinami.

Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Weareblood.org