Objevte benefity vlašských ořechů a zařaďte je do svého jídelníčku

Celá řada odborníků na výživu doporučuje pravidelnou konzumaci vlašských ořechů, zejména pokud potřebujete zbystřit svůj mozek. Tato přírodní surovina má však i mnoho jiných výhod. Pojďte je objevit společně s námi.

O vlašských ořechách obecně

Vlašské ořechy jsou zdravou svačinou, protože obsahují velmi málo sacharidů. Je však správné je konzumovat samotné, nikoliv v zákuscích, tyčinkách a sušenkách, které jsou plné složitých cukrů. Pokud přemýšlíte nad tím, jaké oříšky mlsat, určitě dle výživových poradců vsaďte na ty vlašské. Jsou údajně jedny z nejdravějších. Prospívají nejen mozku, ale také srdci.

Odkud vlašské ořechy pocházejí?

Střední Asie by se dala nazvat místem původu vlašských ořechů. V dnešní době jsou však největšími producenty Čína a také Spojené státy americké, přičemž většina suchých plodů pochází z Kalifornie. Obecně se dá říct, že poptávka po této surovině se neustále zvyšuje, lidé totiž dávají přednost čím dál více zdravé a vyvážené stravě. Na to tedy reagují i producenti zvýšeným vývozem. Zhruba za deset let se tak zvýšila produkce vlašských ořechů o 37 procent.

Jaké jsou nutriční hodnoty vlašských ořechů?

Pakliže bychom se zaměřili na složení vlašských ořechů, mohli bychom říct, že se skládají z 65 % z tuků a z 15 % z bílkovin. Co se týká tuků, nejsou to ty, které škodí zdraví. Právě naopak. Tyto chutné ořechy jsou bohaté na omega-3-mastné kyseliny, které lidské tělo chrání před záněty a mnoha kardiovaskulárními i onkologickými nemocemi. A jaké nutriční hodnoty má cca 28 gramů těchto zdravých suchých plodů? Zde je jejich výčet:

  • Kalorie: 185 kcal
  • Celkový tuk: 18,5 g
  • Vláknina: 1,9 g
  • Bílkoviny: 4,3 g
  • Sacharidy: 3,9 g
  • Sodík: 1 mg
  • Draslík: 125 mg

Zdravotní přínosy konzumace vlašských ořechů

Benefitů spojených s konzumací vlašských ořechů je skutečně požehnaně. Zcela jistě vás některé z nich přesvědčí k tomu, že je začleníte do jídelníčku.

  • Snižují hladinu „zlého“ cholesterolu v krv
  • Snižuje krevní tlak
  • Udržují srdce v kondici
  • Snižují riziko vzniku cukrovky a regulují hladinu glykémie v krvi
  • Pomáhají s redukcí či s udržením hmotnosti
  • Jsou rychlým a zdravým zdrojem energie
  • Působí jako prevence vzniku rakoviny

Kolik vlašských ořechů je vhodné konzumovat

Výživoví poradci tvrdí, že vhodné je přírodní vlašské ořechy konzumovat v množství cca 28 gramů několikrát týdně. Můžete je pojídat jak samotné na svačinu, tak je vhodné zařadit tyto suché plody třeba do zeleninových a těstovinových salátů, masových i zeleninových směsí a také do sýrových pomazánek, v kterých dokonale vyniknou. Ideálně se vyvarujte ochuceným verzím s čokoládou, pakliže toužíte po opravdovém přínosu pro své zdraví. Inspirovat se můžete chutnými recepty s vlašskými oříšky  na internetu, kde je jich požehnaně. Jezte tedy vyváženě a udržíte si skvělou kondici po dlouhá léta.

Úvodní obrázek: Pixabay, Zdroj: The Healthy