Vejce jsou vynikajícím zdrojem lecitinu, látky nezbytné pro lepší funkci mozku a pro udržení a normalizaci funkce centrálního nervového systému. Ovšem i přes veškeré výhody, jaké vejce nabízejí, se stále nevyplatí jíst je ve velkém množství. Odborníci vysvětlili proč.
Jaké jsou výhody vajec pro lidské zdraví?
Výhody vajec jsou nepopiratelné. Zvyšují imunitu, normalizují krevní tlak, chrání nervový systém, pomáhají v boji s nadváhou atd. Jedná se o cenově dostupný zdroj bílkovin, jež jsou potřebné pro stavbu tělesných buněk-od svalů a vnitřních orgánů až po kosti, kůži a vlasy.
Vejce jsou výživná, ale nemají vysoký obsah kalorií. V jedné střední velikosti není více než 75 kcal. Asi 100 g výrobku obsahuje 157 kcal, 14 g bílkovin, 17 g tuku a pouze 0,8 g sacharidů. Vaječný žloutek obsahuje vitamíny rozpustné v tucích, dále polynenasycené a mononenasycené mastné kyseliny.
Je třeba si uvědomit, že slepičí vejce obsahují nejdůležitější vitamíny různých skupin, B, B1, B2, B6, B9, B12, A a mnoho dalších, obrovské množství užitečných makro a mikroelementů (fosfor, sodík, hořčík, chrom, draslík, vápník, železo).
Shutterstock
Kolik vajec můžete denně sníst?
Několik studií o klinické výživě a metabolismu, zjistilo, že konzumace více vajec (4-6) každý týden nezvyšuje hladinu cholesterolu. Pokud váš krevní test ukazuje zvýšený cholesterol, snězte maximálně 3 vejce týdně. Za optimální porci pro zdravého člověka se považuje 1 vejce denně. Dá se jíst celé i jako součást jiných pokrmů. Odborníci na výživu poznamenávají, že je nejužitečnější jíst vařená vejce natvrdo. Poté tělo absorbuje asi 90 % užitečných látek.
Pokud nemáte rádi vařená vejce, udělejte si sázená nebo smažená s bylinkami a zeleninou – tato možnost vám umožní získat správné množství vitamínů D a A.
Úvodní obrázek: Pharynx besa/Creative Commons/Attribution4.0, Zdroj: Health.harvard.edu