Oregano, známé jako nejlepší koření na pizzu, je ale nejen skvělým prostředkem, jak dodat jídlu specifickou chuť, ale také se jedná o jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik. Dopřát si jej můžete v jakékoli formě – čaje, oleje atd. Podívejte se s námi, jaké blahodárné účinky může mít oregano na náš organismus.
Všechno začalo ve starém Řecku
Oreganový olej byl poprvé použit v Řecku pro své antivirové a fungicidní vlastnosti. Řecké slovo pro oregano znamená „potěšení“. Hippokratés představil oregano jako nejsilnější antibakteriální látku a začal ji používat v tradiční medicíně ke zmírnění zažívacích a dýchacích potíží. Samotná rostlina je velice bohatá na antioxidanty. Obsah účinných látek má 8x vyšší než jablka a 3x vyšší než borůvky. Antioxidanty chrání před škodlivými volnými radikály a posilují imunitní systém, což je v dnešní době zvláště důležité. Pro naše zdraví je nejlepší ve formě oleje.
Oreganový olej
Olej extrahovaný z oregana je bohatý na minerály, jako je vápník, hořčík, zinek, železo, draslík a měď. Obsahuje také vysoké množství vitamínů C a A. Díky svému jedinečnému složení a chemickému obsahu je silně protizánětlivý a analgetický. Díky přítomnosti borneolu dokáže zničit i ty nejodolnější viry s vysokou účinností. Jednou z nejdůležitějších vlastností oreganového oleje je to, že na rozdíl od antibiotik nemá žádné vedlejší účinky pro naše tělo škodlivé. Naopak vyživuje tělo a nebere nám živiny.
Obrázky: Pixabay