Každý, kdo usiluje o štíhlou postavu s nízkým obsahem tělesného tuku, ví, že příjem cukru by měl být omezen na minimum. Pokud tedy přijdou nezvladatelné chutě na sladké, často se obracíme na ovoce. Ovšem ne každé ovoce je ideální jako náhrada běžných sladkostí. Některé plody obsahují tolik cukru, že byste si příliš nepomohli.
Bílý cukr a cukr v ovoci
Začněme bílým cukrem, což je sacharóza skládající se z jedné molekuly fruktózy a jedné molekuly glukózy – 50 % glukózy a 50 % fruktózy. Obě jsou spojeny glykosidickou vazbou, která je během trávení přerušena a nepředstavuje žádnou výzvu pro enzymy v našem těle. Jsou pouze nevýznamným článkem v kontextu výživy.
V ovoci je zase volná glukóza a fruktóza a sacharóza. Samotné složení je proto velmi podobné složení bílého cukru. Hlavní rozdíl spočívá v poměru fruktózy a glukózy. Existují plody, které obsahují téměř pouze fruktózu, stejně jako ty, které mají v sobě téměř pouze glukózu. Musíte vědět, že glukóza nebo fruktóza z ovoce se neliší od glukózy a fruktózy v bílém cukru. Tělo mezi nimi nerozlišuje a jsou identicky metabolizovány. Proč je ale stále lepší jíst ovoce namísto sladkostí?
Tajemství ovoce
Za prvé, cukru v ovoci je mnohem méně. Kromě toho je spojeno s vlákninou, což znamená, že ovoce zůstává v žaludku mnohem déle a je pomaleji tráveno. V důsledku toho trvá delší dobu absorbovat cukr z ovoce, o čemž svědčí jejich glykemický index-v případě konzumace ovoce se hladina glukózy v krvi nezvyšuje tak rychle jako například v případě sladkostí. Dále je ovoce nejen nízkokalorické, ale také vynikajícím zdrojem mnoha živin a látek podporujících zdraví, které se často musí získávat z jiných produktů, pokud se ve vaší stravě vyskytuje malé množství ovoce.
Ovoce s největším obsahem cukru
Navzdory mnoha těmto výhodám můžeme mezi jednotlivými plody ovoce vyčlenit i ty, které obsahují největší množství cukru a měly by tedy být konzumovány s mírou, zejména jste-li diabetik, člověk s nadváhou, obézní nebo se prostě jen snažíte zhubnout.
- Banány – jeden středně velký banán obsahuje 14 g cukru
- Mango – jedno středně velké mango obsahuje 45 g cukru
- Meloun – čtvrtina středně velkého melounu obsahuje 17 g cukru
- Třešně – jedna sklenice třešní obsahuje 18 g cukru
- Hrozny – jedna sklenice hroznů obsahuje 23 g cukru
Úvodní obrázek: Shutterstock, ZDROJ: nutritiouslife.com, webmd.com, clevelandclinic.org