Obezita, cukrovka nebo metabolický syndrom patří mezi kategorie onemocnění spojené se špatnou výživou. Nadměrná konzumace masa, cukru a průmyslově zpracovaných potravin je zdraví škodlivá. Na horkém křesle však nejsou jen tyto potraviny, ale i hnojiva, pesticidy a další fungicidy, které se používají k ochraně ovoce a zeleniny před hmyzem. Matka příroda však poskytuje i zdravé ingredience, které mají za úkol organismus detoxikovat a obnovit.
Citrón
Citrón se drží na špici v seznamu potravin s vysokými zdravotními výhodami pro lidské tělo. Z dobrého důvodu je uznáván jeho detoxikační účinek, nemluvě o jeho působení na hubnutí a tělesný tuk díky obsaženým polyfenolům.
Zázvor
Jeho předností je, že má protizánětlivé a antivirové vlastnosti, kromě toho, že je bohatý na antioxidanty, které mohou chránit před některými chronickými onemocněními. Zázvor je také velice účinný na obezitu a metabolický profil u lidí s nadváhou, protože snižuje pocity hladu.
Celer
Celer je plný fenolických sloučenin a antioxidantů. Jeho antioxidační aktivitu a léčivé účinky na lidské tělo nelze popřít.
Shutterstock
Rajčatová šťáva
Zelenina a ovoce, včetně rajčat, pomáhají udržovat optimální zdravou váhu a dodávají tělu živiny nezbytné pro jeho správné fungování. Rajčata mají bioaktivní schopnosti modulovat imunitní systém, zejména metabolické dráhy.
Recept na detoxikační nápoj
Připravte si 2 polévkové lžíce strouhaného čerstvého zázvoru, šťávu z poloviny citrónu, 2 stonky celeru, 1 šálek rajčatové šťávy a špetku feferonek. V mixéru smíchejte všechny ingredience a nalijte do sklenice. Nápoj je připraven ke konzumaci. Můžete si připravit i větší množství a uložit do lednice. Konzumujte asi 3 sklenice denně.
Shutterstock
Buďte však opatrní, zázvor se nedoporučuje těhotným ženám a lidem, kteří trpí onemocněním krve. Citrón je zase nevhodný pro jedince s popáleninami nebo žaludečními vředy či alergiemi.
Úvodní obrázek: Shutterstock, Zdroj: Santeplusmag.com